notite vieneze: despre orasul dincolo de ghidul turistic (2)

Ce as putea comanda intr-un restaurant vienez, traditional? Cand traditionalul decide sa se retraga din viata cotidiana si sa faca loc turisticului, desigur ca o parte din cultura locului isi pierde savoarea. O supra-inflatie de snitel, fie el si vienez, duce la un sindrom asemanator cu cel ar cefei de porc la gratar. Daca n-am fost niciodata la Figlmüller? Oh, sa fiti voi sanatosi, cum sa nu? Intai ca turista, apoi ca ghid neobrazat pentru prieteni: trebuia sa ii uimesc in prima instanta cu ce are Viena mai bun de oferit. Cu timpul mi-am deschis mintea si nu ii mai port prin astfel de capcane. Daca vor snitel – vienez, desigur – ii tin la mine acasa. Reteta e veche si e, mai ales, pusa in aplicare cu suflet.
Pana si supa de gulas, adorata mea Gulaschsuppe, a inceput sa aiba gust comercial. Ori am inceput eu sa devin prea pretentioasa si prea localnica. Totul a culminat cu un restaurant unde am simtit gust de leustean in sosul rosu-inchis. Sa fi fost un bucatar roman acolo, care razbit de dorul bucatelor mioritice a scapat o mana de frunze verde-inchis in oalele austriece? Sau sa fi fost dorinta chef-ului de a aduce o nota noua (si profund ne-binevenita) clasicei supe? Unele lucruri n-ar trebui atinse si nici imbunatatite. Printre ele, lingura, cartea si, desigur, supa de gulas.

(va urma)

Reclame

2 comentarii

  1. Am mancat in lungul drum intr-o seara o supa gulas la un restaurantel mititel, genul celor de provincie, sub un motel mititel de autostrada unde m-am cazat cu catel si fara purcel. Stii ce bun a fost? Am mancat apoi gulas la un restaurant de fitza, nu dau nume, in Luxembourg. Arata a mancare de caine din conserve, mirosea asisderea si, desi mancare de caine nu am gustat, sigur era ca mancarea de caine din conserve si la gust, fireste, reteta imbunatatita de chef. Cel unguresc banal, 5 euro (cu paine si pasta de ardei incluse) celalalt, doggulash, fo 20 de euro. Am sa imi fac un gulas, asa sa stii, numai din cauza ta. Si sa stii ca de cate ori am trecut pe langa Viena, ti-am facut cu mana.

    Apreciază

  2. Eeeeewwwww….supa de gulas cu leustean e ca si cum mi-ai da sa halesc ciocolata de menta cu scortisoara….iax…eeewwwww.. Le chef merita castronul cu supa facut palarie…
    Mi-amintesc , foarte clar , ca la prima mea vizita in Viena mi-am dorit sa halesc un singur lucru : appfelstrudel ….cred ca am scris bine…:))))

    Apreciază

Comentariile sunt închise.