Paştele la Viena

Sunt obişnuită de când mă ştiu cu sărbători duble: de două ori Crăciun, de două ori Anul Nou. Când s-a mai adăugat şi de două ori Paştele n-am protestat, că nu făcea decât să întregească o schemă preexistentă :). Oricum ar fi însă, nu mă supăr că din când în când – cum ar fi de exemplu anul ăsta – Paştele pică în aceeaşi zi. E prilej oricum de dublă sărbătoare, de reunire de culturi. Mă abţin însă cu succes de la a mânca dublu, nu de alta, dar nu vreau sa dublez si numărul găurilor la curea…

Dacă atunci când vine vorba de Crăciun am senzaţia că se sărbătoreşte începând de prin octombrie deja, iar eu încerc din răsputeri să îmi închid urechile şi să nu o mai aud pe Maria-din-Carei urlându-şi dorinţele pentru sub brad încă de când nici n-au căzut ultimele frunze, cu Paştele e un pic altfel. Parcă nu e chiar aşa monetizat şi, în consecinţă, e un pic mai calm.

Pieţele de Paşte din Viena la rândul lor parcă nu-s aşa aglomerate ca cele de Crăciun. Îmi place să le vizitez pe îndelete, mai ales pe cele mai mici dintre ele. Nu cred ca m-am întors vreodată de la o astfel de vizită fără vreun iepure de ceramică sau vreun pui de ciocolata. Eh, pericolele iminente ale excesului de drăgălăşenie!
În două zile, adică pe 4 aprilie, se deschid primele pieţe de Paşte! Abia aştept! Până atunci însă trebuie să mă hotărăsc ce vreau de Paşte: pantofi noi sau rochie nouă? Nu de alta, dar buna tradiţie învăţată în familie spune că de Paşte e musai, dar musai să înnoieşti haine de primăvară! Voi ce tradiţii de familie aveţi de Paşte?

1 comentariu

  1. Pai….asa ar trebui sa fie traditia , hainute noi noute…de la piele si pana la hainele mari….insa la mine nu se poate , ca e cam pe sponci buzunarul…
    Noi nu prea mai serbam in toata regula sarbatorile sfinte…adica da , ne facem cadouri de Craciun , de Paste vopsim vreo 10 oua si cam atat.,…insa nu ne spetim cu preparate culinare traditionale si nici nu impodobim casa cu figurine specifice….sunt asa , mai profani… :)))
    Insa imi place sa vad …Si aici se va deschide targ….cu de toate….
    Miar place sa vin la un targ celebru vienez…cine stie?Poate vreodata…

    Apreciază

Comentariile sunt închise.