amor vienez

Am sa recunosc, deloc spasita, ca simt un amor nebun fata de cafenelele vieneze. Loc de intalnire cu prietenii, loc de meditatie profunda asupra aspectelor complicate ale vietii, loc de practica intensa a ceea ce s-ar putea chema foarte usor tourist watching. Placerile gastronomice trec astfel pe planul doi, caci observatia sociala da loc unor senzatii mult mai profunde si mai creatoare de dependenta. Un Wiener Melange mai poti savura si in alte locuri, dar e mai mult ca sigur ca sunt irepetabile momentele in care doua tinere turiste japoneze de la masa de vis-a-vis numara chinuit monedele de euro, fara a-si pierde insa cumpatul nici macar dupa 10 minute de nereusite succesive. La alta masa, figura unei rusoaice dovedeste o mobilitate demna de un actor de succes (dar de unde stim noi ca doamna respectiva nu-i o actrita faimoasa in patria sa?). Doamna singura (si mai mult ca sigur vieneza) de la o alta masa, rasfoind concentrata un ziar si sorbind tacticos din ceasca de cafea, face o contrapartida buna cu domnul condescendent (si desigur sa tot vienez) care comanda cu un aer superior un unic pahar de vin alb. Ca fel principal ia o portie sanatoasa de evaluare a doamnei cu cafeaua si ziarul: o masoara cu atentie din cap pana in picioare, fara a lasa sa se vada insa in vreun fel concluzia la care ajunge.
Chelnerii, care vorbesc din ce in ce mai prost germana si au accente care de care mai exotice, au o mare calitate: isi pastreaza mintea limpede, carnetelul la indemana si zambetul mereu pregatit sa dea piept cu turistii care navalesc in cafenea indiferenti la regula locului, care spune sa astepti langa usa pana cand vei fi alocat unei mese.
Un lucru e insa comun tuturor celor care au avut norocul sa prinda un loc in cafenea intr-o zi aglomerata: multumirea care li se citeste pe fete in asteptarea cestilor de cafea si a prajiturilor monumentale.

5 comentarii

Comentariile sunt închise.