cat inca mai exista, hai sa vedem ceramica de la Stoob

Unele calatorii trebuie sa le faci chiar daca vremea de afara nu e prea imbietoare. Pana la urma, sa recunoastem adevarul: te urci in masina, pornesti motorul si stergatoarele si esti gata de drum. Weekendul e lung si se asterne in fata ta, camera foto e la indemana, pornim, deci!

Printre rafale de ploaie, verdele dealurilor Burgenlandului e mai verde decat de obicei. Norul negru care planeaza amenintator pe cer pare la un moment dat sa ramana in urma. Peste aproape doua ore (dar cine a mai tinut cont timpului?) ajungem. Micutul Stoob, locul unde se produce cea mai frumoasa ceramica din Burgenland, ne intampina colorat. La unele colturi de strada vegheaza figurine de ceramica, pe zidurile caselor alte figurine. Noi am venit aici cu un scop anume: vrem sa cumparam unul din faimoasele lor ulcioare de ceramica neglazurata. Plutzer. Ma hlizesc cu sora-mea: Bluntzerrrrrrr. Blutzerrrrrl. Decicum?  Desi credeam ca la un moment dat Herr o sa cedeze nervos, el repeta calm: Plu-tzerrrrrrrrrrrrrrr.

Primul magazin de ceramica n-are ulcioare, insa aproape ca plecam de acolo cu un nou set de farfurii. Si castroane. Si papusi de ceramica. Si semne de pus pe usa: aici e bucataria, aici sunteti bine-veniti, aici…

O luam pe o strada la dreapta, urmand un semn care ne trimite spre scoala de ceramica. Locul pare insa pustiu. Ne mai invartim un pic, urcam un deal in cautarea unei biserici, nu o gasim. Oprim, o panorama, trei fotografii, mai departe. Inapoi in oras, cateva broscute pe o cladire ne duc intr-un mic magazin, cu atelierul de ceramica atasat. Gasim ulcioare, luam si niste cadouri pentru prichidei si o soparla galbena.

Mestesugul dispare, ne spune proprietara. Tinerii nu mai sunt interesati, cei batrani au obosit. Ridicam neputinciosi din umeri si zicem ca e pacat.

Plecam cu ulcioarele impachetate zdravan si ne indreptam prin ploaie spre urmatorul loc pe care l-am marcat pe harta. Da, a fost un vikend lung si frumos.

[clic pe foto pentru imagine marita]

Stoob Burgenland privit de sus

atelier ceramica in Stoob Burgenland
in atelierul maestrului Günther Hoffman

ceramica austriaca

Reclame

5 comentarii

  1. Vai ce simpatice sunt soparlele alea!!!! Sunt magneti de frigider? 😀
    Mi-a placut excursia voatra!
    Si eu sunt innebunita dupa ceramica….noroc ca aici , INCA , in toate targurile si evenimentele care se organizeaza , vin oameni ce vand astfel de lucruri utile de ceramica.Si exista , chiar in centru , un loc unde copiii , contra cost , pot picta diferite obiecte de lut.
    Apropos de ulcele : acasa noi mancam din boluri de lut 🙂 si sculele de bucatarie , adica linguri de lemn si altele de gen , le tin intr-o ulcica mare de lut. Recunosc: sunt topita dupa astfel de obiecte.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.