blog despre Austria · blog despre Viena · dictionar culinar austriaco-roman · dulciuri · mancare austriaca · scriu despre Austria · scriu despre Viena · totusi asta nu e un blog culinar

Marillenkuchen: prajitura cu caise (si unt!) ca la Oma mea austriaca

Va e frica de unt? Atunci inchideti repejor pagina, pentru ca urmeaza o reteta care contine – soc si groaza! – douasutedegramedeunt! Unt adevarat, gras, mnom mnom mnom 😀 ! Daca nu va e frica, va invit sa va delectati cu urmatoarea reteta, caci e timpul caiselor, sa profitam!

Pentru minunata prajitura, a carei reteta e furata de la Oma, avem nevoie de:

– 200 gr unt

– 4 oua

– aprox. 1 kilogram de caise

– 200 gr faina

– 200 gr zahar pudra

– 1 praf de sare

– 1 pliculet de praf de copt

– 1 pliculet de zahar vanilat

– coaja rasa de lamaie, dupa preferinte

Oma zice: toate ingradientele trebuie musai sa fie la temperatura camerei!

Spalam caisele si le eliberam de samburi, dupa care le lasam intr-o sita sa se zvante.

In timp ce caisele se odihnesc, separam albusurile de galbenusuri, avand grija (subliniere de la Oma!) care nu cumva sa pice vreun pic de galbenus in albusuri ca n-am facut nicio treaba 😀 !

Batem spuma albusurile, ajutandu-ne de jumatatea de cantitate de zahar si praful de sare. Cealalta jumatate de cantitate de zahar (100 de gr deci) o amestecam impreuna cu untul moale si galbenusurile, plus zaharul vanilat si coaja de lamaie, pana cand obtinem o pasta omogena.

Faina o amestecam cu praful de copt, o trecem prin sita si apoi o incorporam in pasta obtinuta din galbenusuri si unt.

Omogenizam, apoi incorporam si spuma de albusuri, folosind de data asta o lingura sau o spatula. Mixerul nu e bun, zice Oma, ca scoate tot aerul din spuma de albusuri si nu vrem asta 😀 !

Ungem o tava cu unt si o tapetam cu faina, ori folosim hartie de copt. Turnam compozitia, o nivelam (nu e o compozitie lichida, atentie!) si asezam cu grija caisele. Oma a zis cu partea de interior in sus, eu am facut fix pe invers. Dar voi faceti ca Oma, ca stie ea ce zice 😀 .

Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade si coacem in jur de 40 de minute, pana cand prajitura trece testul (universal, din cate vedeti) al scobitorii 😀 !

Lasam la racit si taiem prajitura abia dupa ce s-a racorit complet.

Luam o cana de cafea, o umplem cu cafea de care ne place. Apoi urmam cu strictete urmatorii pasi: o gura de prajitura, o gura de cafea, suspinam de placere si mai muscam o data din prajitura 😀 !

Mahlzeit! Pofta buna!

ps: pontul meu personal! Daca aveti niste albusuri ramase de pe la vreo alta prajitura, le puteti bate si pune spre final peste prajitura, mai lasati vreo 10 minute la cuptor si gata! Daca n-aveti albusuri si nu vreti sa faceti asta, e absolut ok, nu pierdeti nimic 😀 !

_MG_0357

Alte retete: prajitura simpla cu capsuni, prajitura cu mere, pere si crema de branza. Si da un like si paginii mele de facebook :)!

Anunțuri

3 gânduri despre „Marillenkuchen: prajitura cu caise (si unt!) ca la Oma mea austriaca

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s