bun ii vinul ghiurghiuliu: Loisium, sau unde sa descoperi lumea vinului austriac

La Loisium am fost la inceputul verii, intr-o zi caniculara. Ne-am urcat pe motor si am plecat, caci drumul de la Viena pana la acest templu al vinului e minunat de strabatut pe doua roti. Prima oprire a fost la Zwettl, de unde v-am povestit putin despre fantanile lui Hundertwasser (clic!). De la Zwettl am plecat mai departe, printre dealuri varatice, cu flori, maci si grau. Ne-am ratacit apoi un pic in Horn, cautand un pahar cu apa, apoi ne-am continuat drumul.

Loisium ne apare de dupa siruri nesfarsite de vita de vie. O cladire cubica, moderna, ce nu face insa nota discordanta cu natura, este prima care ne intampina. Intrarea in lumea subterana a vinului insa se face prin usi de pivnita la care ajungem in compania unui ghid. Dupa primele explicatii, suntem lasati sa descoperim singuri lumea magica a vinului. Ne acompaniaza ghidul audio, care, daca stiti germana, va va sopti povesti despre cum se facea odata vinul, legende, fapte reale, toate impletite in vocea hipnotica aproape a povestitorului cu har.

Loisium, desi este un loc dedicat vinului, deci alcoolului, e un loc prietenos pentru copii. Nu le pune un pahar de vin in fata, dar ii invata despre mestesugul care aduce pe lume licoarea asta. Aici se spune istorie, se aduce la viata gospodaria din jurul podgoriei, asa cum era ea odinioara. Vizitatorul, indiferent de varsta, isi va pune nasul la incercare: ce aroma razbate din sticle? Ce combinatie de arome e in recipientul asta? Caci nu esti lasat sa ratacesti prin pivnitele vechi de sute de ani fara sa primesti, in permanenta, informatii, sau fara sa fii indemnat sa acorzi mai multa atentie naturii si ritmului ei. Vinul nu izvoraste numai din stiinta pura si chimie, dar si din magia pe care oamenii care il fac au inteles sa o extraga din natura.

N-am sa va dau date tehnice, cand si cum a fost creat Loisium, am sa va indem doar, daca aveti drum prin Austria, sa il treceti in planurile voastre. Fie ca sunteti cu copiii, sau sunteti singuri, veti fi vrajiti de minunata lume ce a fost creata aici. Ah, si da, desigur! Voi, adultilor, luati un pahar de vin la plecare.

Website-ul Loisium, cu toate informatiile tehnice.

Pentru galeria foto, clic pe prima fotografie, apoi pe sageti.

Nu uitati, un share pe facebook e mereu binevenit, ca sa afle si altii ce poti face in Austria!

8 comentarii

Comentariile sunt închise.