12 strudele dulci si sarate pe care sa le incerci daca vii la Viena

Viena e renumita pentru strudelul sau de mere, nu-i asa? Asta e un desert ce a intrat deja in legenda si, drept sa va spun, ar fi si pacat sa veniti pana aici fara sa il incercati. Cu sos de vanilie sau fara, nu conteaza. Sau v-as zice sa incercati o data  cu sos, o data si fara 😀 ! Insa, dupa ce ii dati Cezarului ce-i al Cezarului, v-as indemna prieteneste sa cautati prin meniurile restaurantelor ori cafenelelor si alt fel de strudel, caci imaginatia bucatareselor si bucatarilor austrieci nu s-a oprit la strudelul de mere, ci a luat in consideratie multe alte umpluturi pentru aluatul cel magic.

Hai sa vedem impreuna ce alte feluri de strudel puteti manca daca veniti la Viena sau in alte parti de Austrie! Ordinea e pur intamplatoare, iar lista, ca orice alta lista de pe blogul meu, ramane deschisa pentru adaugiri si imbunatatiri!

1. Zwetschgenstrudel – strudel cu prune. Nu ziceti nu, pana n-ati gustat 😀 ! E usor acrisor si racoritor.

2. Topfenstrudel – strudel cu branza dulce. Un clasic al bucatariei austriece in mod clar!

3. Milliramstrudel sau Milchrahmstrudel – un alt clasic al bucatariei vieneze. Este asemanator strudelului cu branza dulce, vine insa aproape intotdeauna cu sos de vanilie si, spre deosebire de ruda lui apropiata, mai mult se fierbe decat se coace. Incercati!

4. Kirschstrudel – strudel cu cirese. Nu stiu ce as mai putea adauga aici 😀 !

5. Kürbisstrudel – strudel cu dovleac. Deliciul de toamna, aromat, parfumat si atat de delicat incat se topeste in gura. Poate fi sarat sau dulce.

6. Mohnstrudel – strudel cu mac. Transilvanenilor le va fi foarte cunoscut, pentru ca se coace adesea, alaturi de ruda sa, de la nr. 7, …

7. Nussstrudel – strudelul cu nuca, si in bucatariile din tara noastra. Urmele imperiului, asa-i 🙂 ? Pentru regateni, de trecut neaparat, ambele, pe lista de de gustat!

8. Erdäpfelstrudel – strudel de cartofi. Sarat, desigur, cu sunculita sau nu, se serveste fie ca aperitiv, fie ca fel principal. Minunat alturi de o bere rece!

9. Spinatstrudel – strudel cu spanac. Eu il mananc cu placere mai ales atunci cand mi se face un dor nebun de burekul sarbesc, dar nu numai.

10. Bohnenstrudel – strudel cu fasole boabe. Este o specialitate a landului Burgenland, e satios si gustos.

11. Fleischstrudel – strudel cu carne. Iarasi n-am nimic de zis despre strudelul asta, caci numele vorbeste de la sine!

12. Krautstrudel – strudel cu varza. Iubit mai ales in Tirol, unde verzei si se adauga si sunca!

V-am facut pofta de o venire la Viena in scopuri culinare? Sper ca da! Si cum sharing is caring, daca aveti facebook, dati mai departe sa afle si altii despre multele feluri de strudel de la Viena si din Austria!

Fotografiile sunt de pe pinterest si sunt folosite doar in scopuri demonstrative.

Reclame

21 de comentarii

  1. Aoleu! Abia am asteptat sa citesc si nu-mi pare rau, dar asa mi s-au lungit urechile de pofta, nu alta! Doamne, ce rai e acolo, tara a strudelului! Cand ajung acasa musai pun de o foaie de strudel (acum n-am loc de desfasurare, ca-mi trebuie masa mare de intins foaia :P) si pe cuvantul meu de soim ca incerc cateva dintre combinatiile astea. Cu cirese nu mai am sanse, ca a trecut sezonul, dar vine cel de dovleac :D. Am facut si anul trecut, mai fac si anul asta. Cu mac si nuca as fi foarte tentata sa incerc, daca gasesti vreo reteta, pretty please, fa-ti mila si impartaseste-o poporului sarman, care saliveaza numai la gandul lor. Eh, acum ca mi-am scaldat privirea, sa mai iau o gura de apa, zic! :))))

    O zi frumoasa! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. hihihi, ce sa mai zic, am salivat eu scriind :D! cel cu mac si nuca se numeste in Transilvania/Banat baigli si retete sunt multe pe la fetele cu blog culinar!

      Apreciază

  2. Iar ma innebunesti cu postarea ta….si-mi mai spuneai mie sa o intind ca-ti fac pohta cu tochitureala , huh? 😛
    Fii atenta: la Schonnbrun am halit , prima-s data in viata mea , apfelstrudel , sper ca am scris corect…si am lins o cafea vieneza…N-am sa uit veci pururi privirea scarbita a hostesului ( ca era un nene) de la intrarea in cafenea…era o zi de cacat , ploua maruntel si era cam rece afara , noi pusesem toate gecile de prin masina pe noi si aratam putin a cersetori , asa…plouati si zgribuliti , viu si divers colorati…si-am intrat si noi , ca era frig si musai nu vroiam sa ratam celebrul apfelstrudel….cafeneaua plina , fel de fel de oameni…si ii zic lu’ nea’ asta scarbitul(parca vedea viermi , asa avea fata),in engleza ,ca vrem o masa pentru 3 adulti si doi copchii….ne aseaza omul la o masa , dupa ce colecteaza niste scaune in plus…si ne intreaba in austriaca despre ce cautam noi in propozitie….am inteles ce intrebase , mai pricep si eu ici colo cateva cuvinte , chiar daca nu vorbesc , dar il rog frumos sa vorbeasca engleza , ca nu pricepem….bay,si pune o moaca,de ziceai ca l-am pus sa linga o lamaie….si ma uit la el nevinovata si il intreb in romana neaosa(m-am riscat , stiu , dar m-a scos din minti) :”ce mortii ma-tii nu pricepi , fraiere?” si ii zambesc frumos ,la care el ma intreaba in germana „was,was?”….was pe ma-ta , imi venea sa-i zic si ii spun in engleza , iar , ca vrem strudel cu mere si cafele,plus inghetata…Nu stiu ce palaria mea a spus ospatarului , probabil se gandea ca plecam fara sa platim , dar ospatarul a adus comanda si a cam fost cu ochii pe noi , ca ne-a stat cafeau in gat….Am platit vreo 32 de euro , cam scump , daca tin eu bine minte , insa ne-am facut hatarul…Ca ne-o fi tras mutra acra la pret sau nu,habar nu am….insa i-am lasat p**a bacsis…acritul dracului….:))))
    Si alta data , in alta parte ,am halit de aia de cirese….BES-TI-A-LA!
    Si in Banat au astia strudel cu nuca si mac….dar nu imi plac. Iar la Medias se face un fel de placinta cu varza , ii zice varzari….manci ca purcelul.
    Dar ma tenteaza aia cu cartofi….iamiii! 😀

    Apreciază

    1. eu nu inteleg un lucru: unde ii gasesti tu pe toti astia scarbiti de viata :D? ca eu am cautat cand a venit junioara la noi un chelner vienez ciufut, ca sa ii demonstrez cliseul. ca aici asa se zice, ca esti acru ca un chelner vienez :D. de unde, numa tinerei zambitori, sau daca nu erau tinerei, sarmanti erau oricum. a plecat aia mica nemultumita, ca de ce nu a latrat niciun chelner la ea :D. inteleg ca ii facuserati voi de nervii capului pe toti :D. la Schönbrunn acolo oricum se intampla ceva special, nu stiu de ce, dar, de exemplu, in decembrie anul trecut vine famelionul de la Belgrad, mergem acolo si ei tot asa, ca vor strudel la palat. mbine, daca vreti sa il platiti in aur curat, mergem. scump, intr-adevar, si un chelner cu capsa pusa. la care cumnata-mea nu rezista si boscorodeste in sarbeste. ce sa vezi, ce sa vezi, chelnerul sarb, ca ma scuzati, ca nu mi-am dat seama. ajde, bre :D! singura data cand am gasit asa chelner prost dispus 😀

      Apreciat de 1 persoană

      1. Io am talent la acrituri,ce sa fac? Muratura la muratura trage! 😄😄😄
        Acum,pe bune , si eu am avut parte de oameni si oameni in Viena , incepand de la cucoana cu pensiunea , pe care am reusit , pana am plecat sa o fac sa zambeasca larg , a fost tot ce am reusit si pana la idiotul de la unul din Starbucksurile de pe centru , care nu pricepea o boaba engleza si tot de-a-ndoaselea ma servea si pana la ceilalti , oameni de pe strada si vanzatori cu un zambet laarg pe buze , cu care mi-a fost mai mare dragul sa conversez….sa vezicefain am stat vreo 15 minute de vorba , in engleza , cu unul din flacaii care te conving sa mergi la Opera , bestial….si la final i-am zis nu si tot mi-a zambit si mi-a multumit….deci , oameni si oameni , ca peste tot…Insa la palat , vorba ta , iti ia pielea de pe tine la o cafea si-un strudel…

        Apreciat de 1 persoană

  3. Combinatile acestea mi-au adus aminte de un desert pe care l-am mancat acum ani de zile in Zillertal, poate stii cum se numeste? Centrul era ceva cu gris si mac, daca tin bine minte, acoperit cu sos fierbinte de vanilie. Era delicios, sotul meu imi tot spune sa incerc sa il prepar, insa nu stiu cum sa il caut 🙂

    Apreciază

    1. hmmm, cum arata? era ca o budinca? atunci poate fi Mohn-Grieß-Auflauf. daca era ca o galusca, poate fi Germknödel. un google images cu denumirile astea poate te ajuta! ambele se mananca si alaturi de sos de vanilie fierbinte.

      Apreciază

  4. Doamne, ce nebunieeeeee!!!!
    Ai declansat o adevarata furtuna printre papilele mele gustative…
    Deci…. TREBUIE NEAPARAT sa iti facem o vizita!!!! 😛

    Apreciază

Comentariile sunt închise.