gratuit la Viena: 10 idei pentru atunci cand vantul iti fluiera prin portofel

Va mai aduceti aminte de vremurile cand eram foarte tineri si ne faceam vacantele cu buget redus? Pe vremea aceea nu cautam neaparat confortul, puteam sta linistiti si la hoteluri de una sau doua stele, ori in gazda. Nu ne plangeam ca bufetul de la micul dejun nu a avut destule soiuri de branza sau fructe. Nu tineam neaparat sa intram in cel mai scump muzeu, numai ca sa il bifam si pe asta pe lista. Si nici nu mergeam la restaurante scumpe despre care citeam pe bloguri (mbine, noi nu aveam internet deloc. Da, da, era o vreme cand :D!).

Nu pot sa spun daca eram mai fericiti sau nu, caci fiecare varsta si fiecare etapa din viata au farmecul lor aparte. Am mers ani de zile cu cortul la munte, nu cred ca as mai face asta acum. Insa din vechile principii ale calatoritului cu bani putini inca ma mai inspir, mai ales atunci cand vine vorba de scurte excursii urbane prin Europa. Iata de ce am incercat sa intocmesc una din listele mele – imperfecte si deschise la imbunatatiri si adaugiri – cu oportunitati gratuite de care turistul poate profita la Viena.

In ordine absolut intamplatoare, iata la ce m-am gandit:

 1. Festivalul de film din Piata Primariei (Wiener Filmfestival). Pana pe data de 6 septembrie va puteti bucura in toate serile de filme gratuite, proiectate pe un ecran gigant. Acest cinematograf in aer liber, cu un farmec special, va aduce filme apartinand celor mai diverse genuri, de la musical la filme de arta.
 2. Viena pe bicicleta. Prima ora de inchiriere a unei biciclete de la Citybike Wien este gratuita!
 3. Descopera Stadtpark! Faimosul parc ce adaposteste poate si mai faimoasa statuie a lui Johann Strauss e minunat in orice anotimp!
 4. La pas pe Ringstrasse. Cele mai frumoase cladiri din Viena, incarcate de istorie, se gasesc pe acest bulevard!
 5. Hundertwasserhaus. Fiind conceputa ca un bloc de locuinte, aceasta cladire emblematica pentru Viena se poate vedea doar pe dinafara, deci nu exista niciun fel de taxe.
 6. Schönbrunn. Gradinile palatului si Gloriette se pot vizita gratuit!
 7. Stephansdom-ul, dar si alte biserici si catedrale pot fi vizitate fara a plati bilet de intrare.
 8. Descopera Praterul!
 9. Naschmarkt. Ca sa ajungi aici, treci si pe langa Secession. Ca sa ajungi la Secession poti trece gratuit prin pasajul Karlsplatz, unde poti admira o portiune a variantei vieneze de walk of fame, dedicata muzicii clasice. Nici oglinzile din acest pasaj, ce contin diferite informatii, nu pot fi ignorate!
 10.  Diverse festivitati, festivaluri, serbari campenesti urbane 😀 organizate in aer liber, cum ar fi pe 5 si 6 septembrie anul acest, in Heldenplatz, unde va avea loc Erntedankfest – Sarbatoarea Recoltei.

Un pont suplimentar: Centrul istoric al Vienei se poate descoperi pe jos! De la Stephansplatz la Hofburg la MuseumsQuartier, multe obiective turistice se afla la distante relativ mici unele de altele.

16 comentarii

 1. Bună!
  Punctele 1 și 10 le exclud anul ăsta, fiindcă vom fi acolo după datele respective. Pe celelalte le-am atins, cu excepția bicicletelor și lui Stadtpark, pe la marginea căruia am trecut când am fost prima oară în Viena, în căutarea… Hundertwasserhaus! 😀 Deci, anul ăsta, prin parcul Pratter cu bicicleta și prin Stadtpark, pe jos!
  Mulțumiri pentru ponturi, sunt de folos, să știi!

  Săptămână ușoară!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cateva din punctele expuse aici le-am atins si noi….Imi amintesc ca iesisem de la Zoo , dadusem iama in reducerile de la magazinul cu ciocolata la una din intrarile in parcul de la Schonbrunn si ce sa facem , ce sa facem , ca doar nu mergeam sa ne culcam o data cu gainile , dar nici bani nu aveam….asa ca am mers in Stadtpark…. 😀 Am facut poze la florile de acolo si la niste rate haioase , ne-am pozat cu statuia lui Strauss si ne-am amuzat teribil de un roman care cersea cantand la acordeon , Valurile Dunarii… :))))
  Iar pe alee , un alt roman , cu toneta de expresso ,dupa ce a servit pe cineva vorbind germana , i-a sunat telefonul si am auzit cel mai neaos grai osenesc :”No , Gheo , saptamana ce vine man si io spre casa….” si si-a cntinuat convorbirea… :))))

  Apreciază

 3. o mica precizare la bicicletele CityBike – cand introduci cardul pentru garantie si inchiriezi bici, chiar daca prima ora e gratuita, ti se vor bloca 20 euro de pe card pentru vreo 2 saptamani. e bine de stiut 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.