Austria pentru melomani: pe urmele lui Joseph Haydn

Daca vreti o tema de calatorie prin Austria, cred ca muzica este cea care va va duce prin multe locuri, unele foarte cunoscute, unele mai putin cunoscute, iar dintre acestea, Viena, Salzburg, Eisenstadt, Raiding, Rohrau sunt numai cateva exemple. Mostenirea muzicala este nu numai prilej de concert, dar si de turism cultural si asta pe buna dreptate. Vietile compozitorilor austrieci clasici sunt puse sub lupa si rezulta ca nu au fost deloc plictisitoate. La vremea lor, compozitorii acestia s-au bucurat de un statut de adevarate staruri si au fost adevarati globetrotter-i. Chiar si de ne gandim numai la Mozart, tot vom fi impresionati de multele locuri pe care le-au putut vizita in Europa, intr-o vreme cand singurul mijloc de locomotie era caleasca cu cai.

Joseph Haydn este unul dintre compozitorii cei mai iubiti in Austria. Urmele lui se regasesc mai ales in landul Burgenland, unde capitala acestuia, Eisenstadt, ii dedica, printre altele, un festival, o casa memoriala si un conservator. Fervoarea cu care Eisenstadtul il celebreaza pe Haydn ii poate duce pe multi in eroare, facandu-i sa creada ca acesta este locul unde s-a nascut compozitorul. Realitatea este insa ca el s-a nascut intr-o micuta localitate din actualul land Austria Inferioara, Rohrau. Acolo am ajuns si noi intr-o zi ploioasa de primavara, aceeasi zi in care am facut  vizita si la Raiding, pe urmele altui mare compozitor, Franz Liszt (clic!).

Casa in care s-a nascut Haydn a fost construita la 1728 de catre tatal acestuia. Este o casa specifica regiunii, acoperita cu stuf, cu o curte interioara primitoare. Functioneaza ca muzeu din anul 1959, fiind renovata complet in anul 1982, prilej cu care si-a largit si colectia de exponate.

De la Viena la Rohrau se ajunge usor pe A4. Sunt aproape 47 de kilometri, inspre Ungaria. Perfect pentru o excursie scurta, de o zi, fie ca e soare, fie ca ploua. Verificati inainte daca nu cumva e si vreun concert in ziua aceea, cum a fost cand am facut noi vizita. Merita din plin sa asistati la unul!

Pentru fotografii, stiti deja, clic pe prima pentru a deschide galeria!

3 comentarii

  1. Cam asa arata si casele in zona asta…..Frumos intreinut muzeul!
    Mie im plac mult calatoriile tematice , imi place sa merg in locuri ca cel descris de tine si nu numai pentrj ca toata lumea a fost acolo sau vrea sa mearga. In mod obisnuit caut sa vizitez locuri despre care se stie mai putin , pentru ca , asa cred eu , acele locuri nu au fost „cotropite” si sunt aproape „noi”. ☺

    Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.