blog despre Viena · bunatati vieneze · calatorie la Viena · ce mancam la Viena · ce sa fac la Viena · ce sa mananci la Viena · city break Viena · cu copiii la Viena · culinar · dictionar culinar austriaco-roman · dulciuri · dulciuri vieneze · info utile Viena · informatii despre Viena · miercurea fara cuvinte ca avem gura plina · notite vieneze · scriu despre Viena · toamna la Viena · totusi asta nu e un blog culinar · vacanta la Viena · viata la Viena · Viena · Viena in 24 de ore

Malakoff si Esterhazy, sau cum istoria ne-a intrat in bucatarie

Invartitul lingurii in cratita pare adesea lipsit de importanta, mai degraba un gest de rutina si necesitate, decat rezultatul unei istorii indelungi. Cred ca toti am avut la un moment dat pe masa preparate pe care le-am apreciat, dar carora nu ne-am straduit sa le aflam povestea. Va spuneam acum ceva timp cum a aparut tortul Sacher, azi a venit timpul sa va povestesc istoria (banuita ) a doua alte faimoase torturi din Austria: Malakoff si Esterhazy.

Tortul Malakoff se pare ca a devenit popular in Austria abia in secolul 20, insa urmele originilor lui duc inspre mijlocul secolului al 19-lea. Protagonistul acestei povesti este un general francez, pe numele sau Jean Pélissier. Un strateg de renume, cu multe victorii la activ, generalul Pélissier a fost implicat si in razboiul ruso-turc din regiunea Sevastopol, unde se afla si una dintre cele mai importante fortarete, Makachov Kurgan. Imposibil de cucerit, aceasta fortareata a fost o provocare pentru generalul francez care, cu multe pierderi de vieti omenesti, a reusit insa sa o smulga din mainile aparatorilor sai. Victoria lui nu a ramas neremarcata de catre imparatul Napoleon al III-lea, care, pentru a-l rasplati, i-a conferit titlul de conte de Malachov. Nu la mult timp, chiar si cofetarii s-au aratat impresionati de reusitele generalului si au creat un tort care a devenit cunoscut sub numele de tort Malchov sau Malakoff.

Tortul Esterhazy nu are in spate nicio batalie, iar originile sale sunt si mai pierdute in negura istoriei decat cele ale tortului Malakoff. Unii sustin ca tortul ar fi fost creat abia in secolul 20 de catre cofetarii ungurii de la Budapeste, altii sustin ca numele creatorului sau, un bucatar de la curtea familiei Esterházy, s-a pierdut in cursul istoriei. Un lucru este sigur insa: acest tort a fost numit dupa Paul al III-lea Anton Esterházy de Galantha, diplomat si om de stat maghiar, aflat in serviciul dinastiei Habsburgilor, ce a trait intre anii 1786 si 1866. In ce priveste faimosul model cu care acest tort este decorat, se banuieste ca a fost inspirat din modelul unei stofe ce poarta tot numele distastiei Esterházy.

model textil Esterhazy

 

Mancarurile au povesti si asta le face mai savuroase. Noi avem nevoie doar de un pic de curiozitate, ca sa rasfoim paginile de istorie in cautarea originii deliciilor noastre favorite. Si parca e un pic altfel cand infigi furculita intr-o bucata de prajitura careia ii stii, sau macar ii banuiesti, istoria.

Mahlzeit! Pofta buna!

Pe blog gasiti si o postare cu alte prajituri (clic!) pe care e musai sa le incercati daca veniti la Viena!

Anunțuri

4 gânduri despre „Malakoff si Esterhazy, sau cum istoria ne-a intrat in bucatarie

  1. Am mancat tort Sacher in Bratislava , imi doream la nebunie o felie….si a meritat asteptarea 😀
    Despre celelalte doua nu am stiut pana acum. Sunt sigura ca fiecare preparat culinar , nu neaparat celebru , are in spatele sau cate o povestioara , o istorie , ceva de spus…

    Apreciat de 1 persoană

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s