femei vieneze: un peste pe nume Wanda

Pe la inceputul verii va spuneam ca una dintre melodiile care vor fi cu siguranta parte din coloana sonora a anotimpului cald vienez va fi si asta:

Trupa se numeste Wanda si este vazuta ca una dintre cele mai de succes trupe ale momentului, varful de lance al revirimentului curentului austro-pop. Desi povestea lor e impresionanta, nu ea va fi azi depanata pe blog, ci povestea Wandei, cea al carei nume a fost adoptat de trupa.

Cine a fost Wanda? Wanda Kuchwalek nu este o eroina tipica pentru povestile din seria #femeivieneze. Nu a fost o intelectuala, nu a scris carti, nu a dezvoltat teorii de fizica nucleara. A fost insa, timp de ani buni, o parte integranta a istoriei urbane vieneze, creatoare de legende si titluri de ziar de scandal. A fost o figura puternica pe o scena dominata in mod normal de barbati, fiind considerata singura proxeneta din Viena mijlocului de secol 20. Nu am sa incerc sa fac o critica feminista a acestui fapt, meseria e departe de a fi una onorabila, insa povestea Wandei merita aflata, caci face parte din istoriile vieneze mai putin spuse si cunoscute.

wilde Wanda

Wanda Kuchwalek, cunoscuta si sub numele de wilde Wanda (salbatica Wanda) s-a nascut in 1947. Fiica a unei dansatoare cu serpi si a unui soldat rus din trupele de ocupatie, Wanda a crescut intr-un circ, iar la sase ani calatorea prin tara cu un grup de nomazi. Nimeni nu stie cum a ajuns ea sa fie prostituata. Legendele urbane speculeaza ca in urma unor agresiuni sexuale la care a fost supusa in adolescenta, insa adevarul ramane ascuns.

In anii 1960 – 1970 Wanda era o aparitie impresionanta. Descrisa de contemporanii sai ca fiind o femeie inalta, de o frumusete austera, se imbraca in costume barbatesti, cu camasi albe si palarie. Prin anii ´70 devenise deja proxeneta si incepuse sa isi apere teritoriul cu salbaticie, de unde si numele de wilde Wanda. O ranga de otel o insotea in permanenta si nu se sfia sa foloseasca diverse alte obiecte ascutite pentru a-si impune punctul de vedere. Politia si tribunalele vieneze o aveau adesea drept clienta.

Legendele nu intarzie sa apara. Se spune ca intr-un local de noapte, in timpul unei altercatii cu un alt proxenet, Wanda scoate pistolul si trage toate gloantele, nimerind insa numai un ceas cu cuc, de pe un perete. Ceasul cade in capul oponentului, acesta merge la tribunal si o acuza pe Wanda de tentativa de omor. Avocatul sau si ea insasi sustin ca tinta fusese doar ceasul cu cuc. Avocatul reuseste sa obtina dreptul la o proba practica, Wanda trage, ceasul cu cuc pica si, odata cu el, si acuzatia de tentativa de omor.

Wanda nu era feminista. Preferintele sale sexuale se indreptau inspre femei, nu inspre barbati, insa era departe de a se afilia miscarii feministe a epocii. Dimpotriva, se pare ca se simtea provocata si amenintata de tendintele vremii. Astfel, ea intra in istorie ca fiind cea care a devastat prima si singura cafenea din Viena dedicata exclusiv femeilor, Frauencafé, aparuta in urma unui proiect feminist.

Anii ´80 aduc schimbari dramatice in viata Wandei. Doua dintre prostituatele sale se sinucid, una dintre ele aruncandu-se de la fereastra apartamentului Wandei. In 1991 ii moare bunica, cea care era punctul central al vietii sale. Incet, incet, Wanda se retrage din mediul in care isi castigase cu greu un loc.

In timpul uneia dintre multele detentii incepe si isi scrie memoriile, iar jurnalista Margit Hinke planuieste un documentar despre Wanda. Spre finalul vietii, cea mai dura femeie din Viena isi arata si partea sentimentala, plina de regrete. Femeia care nu se temea de nimeni, nici de barbati si nici de lege, moare pe 4 septembrie 2004, la Viena, in varsta de 57 de ani. Desi isi traise ultima parte a vietii supravietuind dintr-o pensie sociala, mormantul ei nu este unul sarac. O placa de marmura scumpa il marcheaza, dar nu se stie cine a fost cel sau cea care a platit-o.

In 2012 trupa de muzica austro-pop Wanda isi alege numele ca un tribut adus acestei figuri legendare a Vienei si astfel, salbatica Wanda reapare in memoria publicului. La fel ca si purtatoarea initiala a numelui, trupa polarizeaza si este nonconformista. Sper insa ca despre ei sa ramana alte legende, nu din cele pline de violenta. Muzica buna va ramane, cu siguranta.

Reclame