Semmelknödel – galuste de paine, pentru un gulas de galbiori (si nu numai)

Iar e miercuri. Hai, ziceti-mi ca va place si voua miercurea. E la mijloc de saptamana, oarecum neutra, dar anuntand timid vikendul. Cum sa nu-mi placa? Si-mi place mai ales pentru ca e ziua in care scriu cu precadere despre mancare pe blog. E ziua in care raspund la vesnica intrebare cu care vin unii dintre cititorii mei aici: ce mancam la Viena? Ce mancam in Austria? Pai astazi, de exemplu, mancam gulas de galbiori cu Semmelknödel. 

Cum preparam Semmelknödel? Simplu! Pentru 6 galuste avem nevoie de:

  • 250 gr. Semmelwürfel (practic astea sunt niste crutoane uscate de chifla, neprajite)
  • 250 ml lapte dulce caldut
  • 1 ceapa mare
  • 30 gr unt
  • 3 oua
  • patrunjel
  • sare, piper, un praf de nucsoara

Intr-un vas mai adanc punem crutoanele (Semmelwürfel) si turnam peste ele laptele caldut. Amestecam usurel si lasam la odihnit vreo 10 minute. In acest timp calim ceapa tocata marunt in unt, pana devine aurie.

Turnam peste crutoane ceapa calita, cu tot cu unt, amestecam. Adaugam si ouale. Pont de la Oma: bateti ouale ca pentru omleta, cu sarea, piperul si nucsoara!

Amestecam, apoi adaugam si patrunjelul si mai amestecam o data. Lasam sa se odihneasca compozitia inca vreo alte 10 minute.

In acest timp fierbem apa, in care adaugam si sare. Formam galustele, mari cat pumnul. Nu uitati sa va umeziti mainile, altfel se va lipi compozitia de palmele voastre si galustele vor arata cam ciufulit 😀 !

Fierbem galustele timp de vreo 15 minute, pana cand plutesc. Atentie, apa nu trebuie sa clocoteasca, ci sa fiarba molcom!

Semmelknödel se mananca fie cu gulas, fie chiar si numai cu salata.

Mahlzeit! Pofta buna!

Pentru a vedea pozele la dimensiune mai mare, clic pe una dintre ele pentru a deschide galeria!

Reclame

9 comentarii

  1. Hmmmm, mai am o manac de galbiori, da’ paine alba n-am, am una amestec, cu maia :D. Pffff, abia acum am ajuns sa vad reteta si mi s-a facut o foameeeee! Ma duc sa mai beau o gura de apa! :))

    Saru’mana de reteta! :-*

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.