Wiener Mehlspeisen, sau 7 produse de patiserie pe care sa le incerci la Viena

Cu bucataria vieneză nu-i de joacă, dacă până și francezii au preluat în vocabularul lor gastronomic numele de viennoiserie pentru toate bunătățile, de la croissante la pain au chocolat. În locul de origine al ispitelor ivite din cuptoarele, tavile si cratitele patiserilor iscusiți, Viena, vă invit, pe langa lista de cel putin 10 prajituri pe care sa le incercati, la o lista deschisa de lucruri care ar trebui sa ajunga pe mesele voastre la micul dejun, la gustarea de la ora 10, ori chiar la pranz, daca veniti pe la noi.

1. Am sa incep cu imparatul neincoronat al tuturor deserturilor austriece, si anume Kaiserschmarren. Spuneti-i clatita distrusa daca vreti, dar nu il subestimati: in casele austriece a trecut dincolo de rasfat si a devenit o adevarata institutie. E o un fel de mancare ce se serveste de cele mai multe ori de sine statator, pentru ca e satios. Vine alaturi de spuma de mere, ori compot de prune, caise, piersici. Zaharul pudra e si el, cumva, obligatoriu.

2. Palatschinken. Aici deja vorbim despre monarhia austro-ungara si despre urmele pe care ea le-a lasat in cartile de bucate ale popoarelor care odinioara o constituiau. Palacsinta, palačinka, plăcintă – suna cumva cunoscut cuvintele astea? Nici nu e de mirare, pentru ca aparent toate isi au originea in limba latina. Hmmm, ca tot vorbeam de limba, asa mi-ar placea acum sa simt gustul de gem de caise impaturit intr-o clatita :D!

3. Buchteln. Am regasit in Austria gustul cozonaceilor facuti de matusa mea. Buchteln vin fie cu umplutura de gem, fie simpli, dar mereu acompaniati de sos de vanilie din belsug!

4. Povidltascherln. In traducere mai mult sau mai putin libera, ar insemna coltunasi dulci cu magiun. Nu simt nevoia sa mai adaug nimic in plus, poate doar un mmmmm…

5. Mohnnudeln. Sa le zic taietei cu mac? Sunt cam mari pentru taietei. Galuste nu sunt, desi aluatul e cam acelasi. Paste proaspete? M-am pierdut deja 😀 ! Insa vi-i recomand cu incredere, daca va e foame, sau daca vreti un desert ceva mai consistent!

6. Briochestriezel, sau Brioschekipferl. Un aluat delicat, cu drojdie, lapte si oua. Arome de coaja de lamaie si vanilie. In farfurie ajung ori cu zahar mare pe coaja aurie, ori cu fulgi de migdale.

7. Germknödel. Desigur, cu umplutura de gem si sos de vanilie. O bomba calorica, dar un gust genial! Dintr-un aluat crescut, preparat apoi insa la aburi!

Mahlzeit! Pofta buna :)!

(postare inceputa de Zazuza, terminata de Ioana 🙂 )

Reclame

14 comentarii

  1. M-aş băga la nr. 7! Pare interesant!
    În ce priveşte nr. 5, am luat de la Kaufland găluşcuţele respective şi le-am tras la tigaie cu pesmet si scorţişoară, înfofolindu-le ca pe găluştele cu prune. Şi rele n-au fost!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mmm, m-ai făcut să gem de poftă…! Acum îmi pare și mai rău că am anulat rezervările făcute pentru Viena…
    Ne-au speriat evenimentele… refugiatii. Cum e pe-acolo, e liniște?

    Apreciază

Comentariile sunt închise.