Salzburger Nockerl, nori pufosi in farfurie

Cine a fost la Salzburg stie: aici norii iti coboara, pufosi, in farfurie. Trei varfuri de spuma aromata se itesc dintr-o tavita fierbinte, fierbinte. Daca ai pofta mare de mancare, poti termina desertul asta singur/a, dar, ca in multe alte cazuri, si pentru Salzburger Nockerl ar fi mai bine sa te asezi la masa alaturi de prieteni, cu care sa imparti minunea asta delicata.

Vorba merge – dar ar fi bine totusi sa nu le pomeniti asta celor din Salzburg – ca desertul ar fi o creatie franceza la origine. Cica prin secolul al 19lea, Napoleon Bonaparte si-ar fi adus la Salzburg nu numai soldatii, ci si dulciurile. Locuitorii Salzburgului prefera alta varianta a legendei, de prin secolul al 17lea, care leaga Nockerl de Salome Alt, metresa printului arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau. Castelul Mirabell ar fi fost contruit pentru ea, dar nu se stie daca a fost un cadou ca recunostinta pentru nascocirea acestui desert remarcabil.

Poate ca Salzburger Nockerl o fi fost la inceput un desert princiar, insa prin secolul al 19lea el era prezent pe toate mesele oamenilor de rand. In zilele noastre, el a devenit emblema orasului Salzburg, unde iti ajunge in fata uneori cu trei creste semete de spuma, simbolizand cei trei munti din jurul orasului: Mönchsberg, Kapuzinerberg si Gaisberg. Desi nici aici nu-s toti intru totul de acord, sustinand ca ar putea fi vorba si de Nonnberg sau Rainberg!

Ca poate sa aiba si patru creste, ca sosul de fructe de padure e uneori de zmeura, uneori de coacaze, ca se gaseste pe fundul tavii, sau intr-o canita, separat – astea-s numai detalii neimportante. Important e gustul divin si consistenta pufoasa, ca de nor!

Si acum, in cel mai pur accent austriac, o reteta video pentru Salzburger Nockerl 😀 ! Mahlzeit! Pofta buna!

Ioana.

Reclame

3 comentarii

  1. Un desert atrăgător și o rețetă utilă, dar mie tot mi-e frică să fac soufflé… Atât de ușor se lasă… Mai bine mănânc făcut de alții. 🙂

    Săptămână bună, Ioana!

    Apreciază

Comentariile sunt închise.