am fost acolo · Austria · blog despre Austria · calatorii · calatorii prin Austria · ce mancam azi · ce sa vad in Austria · culinar · dictionar culinar austriaco-roman · dulciuri · informatii despre Austria · mancare austriaca · miercurea fara cuvinte ca avem gura plina · retete culinare · Salzburg · scriu despre Austria · stil de viata austriac · totusi asta nu e un blog culinar · vacanta in Austria · viata in Austria

Salzburger Nockerl, nori pufosi in farfurie

Cine a fost la Salzburg stie: aici norii iti coboara, pufosi, in farfurie. Trei varfuri de spuma aromata se itesc dintr-o tavita fierbinte, fierbinte. Daca ai pofta mare de mancare, poti termina desertul asta singur/a, dar, ca in multe alte cazuri, si pentru Salzburger Nockerl ar fi mai bine sa te asezi la masa alaturi de prieteni, cu care sa imparti minunea asta delicata.

Vorba merge – dar ar fi bine totusi sa nu le pomeniti asta celor din Salzburg – ca desertul ar fi o creatie franceza la origine. Cica prin secolul al 19lea, Napoleon Bonaparte si-ar fi adus la Salzburg nu numai soldatii, ci si dulciurile. Locuitorii Salzburgului prefera alta varianta a legendei, de prin secolul al 17lea, care leaga Nockerl de Salome Alt, metresa printului arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau. Castelul Mirabell ar fi fost contruit pentru ea, dar nu se stie daca a fost un cadou ca recunostinta pentru nascocirea acestui desert remarcabil.

Poate ca Salzburger Nockerl o fi fost la inceput un desert princiar, insa prin secolul al 19lea el era prezent pe toate mesele oamenilor de rand. In zilele noastre, el a devenit emblema orasului Salzburg, unde iti ajunge in fata uneori cu trei creste semete de spuma, simbolizand cei trei munti din jurul orasului: Mönchsberg, Kapuzinerberg si Gaisberg. Desi nici aici nu-s toti intru totul de acord, sustinand ca ar putea fi vorba si de Nonnberg sau Rainberg!

Ca poate sa aiba si patru creste, ca sosul de fructe de padure e uneori de zmeura, uneori de coacaze, ca se gaseste pe fundul tavii, sau intr-o canita, separat – astea-s numai detalii neimportante. Important e gustul divin si consistenta pufoasa, ca de nor!

Si acum, in cel mai pur accent austriac, o reteta video pentru Salzburger Nockerl 😀 ! Mahlzeit! Pofta buna!

Ioana.

Anunțuri

3 gânduri despre „Salzburger Nockerl, nori pufosi in farfurie

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s