Austria · ce sa fac la Viena · ce sa mananci la Viena · culinar · mancare austriaca · obiceiuri daravele · tara si oamenii sai · totusi asta nu e un blog culinar · Viena

Martinitag, ziua Sfantului Martin in Austria: cateva obiceiuri mai mult sau mai putin cunoscute

Sfantul Martin de Tours a fost un om bun, asa ne spune legenda. Intr-o iarna geroasa el isi imparte mantia de soldat roman cu un biet cersetor ce tremura in frig, aceasta fiind poate cea mai cunoscuta legenda despre acest sfant.

O multime de obiceiuri si traditii au aparut de-a lungul timpului legate de sarbatoarea dedicata Sfantului Martin. Printre cele mai populare sunt felinarele pe care copiii le construiesc si pe care le poarta, aprinse, prin sat sau oras, in seara zilei de Sf. Martin. Aceste mici procesiuni amintesc de oamenii care l-au cautat pe Sf. Martin in vechime, atunci cand acesta se ascundea, pentru ca nu voia sa devina episcop de Tours.

In Austria, ziua Sf. Martin este asociata si cu botezul vinului nou, atunci cand se da cep butoaielor. Pana in aceasta zi, de cate ori se bea tulburel, nu se spune Prosit/Prost (noroc)ci doar Mahlzeit (pofta buna) cand se ciocnesc paharele, tinute de altfel cu mana stanga, nu cu cea dreapta. Abia dupa botezul vinului nou, cand vinul e vin deja, se pun paharele in mana dreapta si se da noroc asa cum stim.

o pivnita unde se face degustarea vinului nou
o pivnita unde se face degustarea vinului nou

Botezul vinului inseamna de fapt binecuvantarea acestuia de catre un preot. In Austria acest eveniment poarta numele de Martiniloben. 

Tot in Austria, ziua acestui sfant este legata si de gaste. Pe mese trebuie sa fie in aceasta zi macar o simpla friptura de gasca. Se spune ca, atunci cand oamenii il cautau pe sfant pentru a-l alege episcop, gastele au fost cele care i-au dat de gol ascunzisul. O alta explicatie, mai pragmatica, a obiceiului de a manca gasca in aceasta zi, sta in faptul ca 11 noiembrie era in vehime ziua cand se plateau darile, dar si munca depusa peste vara. Cum in acele vremuri toate platile erau efectuate in natura, gastele erau si ele, printre altele, folosite drept moneda.

sfantul Martin si gastele
de fapt, Blogul Vienez nu prea sta bine la capitolul „sa mancam gasca de Sf. Martin”!

Poate mai putin stiut este faptul ca biserica a incercat de-a lungul timpului sa contracareze o suma de obiceiuri considerate pagane, legate de celebrarea Sf. Martin. Astfel a aparut Martinsfeuer, un foc de tabara facut in fata bisericii, unde, pentru a-l cinsti pe sfant se imparteau, de exemplu, cornuri (Martinshörnchen), dar si vin fiert.

Una peste alta, ziua Sfantului Martin este o zi care vorbeste despre bunatate si care merita celebrata in toata splendoarea ei!

Anunțuri

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s