acasa · Adventul la Viena · am fost acolo · Austria · blog despre Viena · bunatati vieneze · calatorie la Viena · calendar de Advent · carnati si nu numai · carnati vienezi · ce mancam azi · ce mancam in Austria · ce mancam la Viena · ce sa mananci la Viena · city break Viena · Craciun la Viena · culinar · dictionar culinar austriaco-roman · iarna la Viena · info utile Viena · informatii despre Viena · mancare austriaca · mancare buna la Viena · notite vieneze · obiceiuri daravele · of of mai mai · pe jos prin Viena · piete de Craciun in Viena · restaurante in Viena · retete culinare · scriu despre Viena · stil de viata austriac · tara si oamenii sai · toamna la Viena · totusi asta nu e un blog culinar · unde mancam la Viena · vacanta la Viena · vara la Viena · Viena · Viena in 24 de ore · Viena pentru incepatori · weekend la Viena

Leberkäsesemmel, ori ce mancam pe fuga, la Viena, intre doua vizite la piata de Craciun

Nu stiu daca nu cumva asta o fi fost primul cuvant pe care l-am invatat in germana: Leberkäse. Sau o fi fost Semmel? Si iata cum s-a ivit o noua dilema: ce a fost mai intai, mezelul sau chifla?

Nu stiu de unde i se trage populariatatea. Poate din carti, poate din filmele si serialele austriece, unde cel putin un personaj mananca macar o data pe parcursul actiunii o chifla cu Leberkäse. 

Ce e Leberkäse? Va soptesc, dar nu cu toata gura, ca la textura s-ar putea asemui cu un parizer. Dar nu, nu e parizer! Vine in felii groase, care se cantaresc, deci vei putea cumpara mereu sandvisul cu cantitatea de Leberkäse dorita. Daca vrei, primesti si niste mustar sau ceva muraturi. Se vinde calda, caci rece e impotriva tuturor regulilor! Poate fi si Käseleberkäse, cu bucatele de branza inauntru – caci desi are si cuvantul branza, si cuvantul ficat in compozitie, Leberkäse-le original nu are nici branza, nici ficat in compozitie. Pikant inseamna chiar asta, picant, cu ardei. Pferdeleberkäse este, atentie, din carne de cal!

Am scris trei pagini despre Leberkäse? Iar?! Are multe calorii, nu-i o mancare „sanatoasa”, se mananca stand in picioare, la un chiosc de pe strada, cu o bere sau o cana de vin fiert. In frig sau pe canicula. Fara de ea, Viena nu ar mai fi Viena 🙂 .

Mahlzeit! Pofta buna!

Leberkäsesemmel 

Anunțuri

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s