Leberkäsesemmel, ori ce mancam pe fuga, la Viena, intre doua vizite la piata de Craciun

Nu stiu daca nu cumva asta o fi fost primul cuvant pe care l-am invatat in germana: Leberkäse. Sau o fi fost Semmel? Si iata cum s-a ivit o noua dilema: ce a fost mai intai, mezelul sau chifla?

Nu stiu de unde i se trage populariatatea. Poate din carti, poate din filmele si serialele austriece, unde cel putin un personaj mananca macar o data pe parcursul actiunii o chifla cu Leberkäse. 

Ce e Leberkäse? Va soptesc, dar nu cu toata gura, ca la textura s-ar putea asemui cu un parizer. Dar nu, nu e parizer! Vine in felii groase, care se cantaresc, deci vei putea cumpara mereu sandvisul cu cantitatea de Leberkäse dorita. Daca vrei, primesti si niste mustar sau ceva muraturi. Se vinde calda, caci rece e impotriva tuturor regulilor! Poate fi si Käseleberkäse, cu bucatele de branza inauntru – caci desi are si cuvantul branza, si cuvantul ficat in compozitie, Leberkäse-le original nu are nici branza, nici ficat in compozitie. Pikant inseamna chiar asta, picant, cu ardei. Pferdeleberkäse este, atentie, din carne de cal!

Am scris trei pagini despre Leberkäse? Iar?! Are multe calorii, nu-i o mancare „sanatoasa”, se mananca stand in picioare, la un chiosc de pe strada, cu o bere sau o cana de vin fiert. In frig sau pe canicula. Fara de ea, Viena nu ar mai fi Viena 🙂 .

Mahlzeit! Pofta buna!

Leberkäsesemmel 

Reclame