Tafelspitz, o mancare imperiala pe mesele tuturor

E drept ca Tafelspitz e carne fiarta de vita. Dar nu e doar carne fiarta si atat. Tafelspitz-ul se face din bucata cea mai aleasa si mai frageda, iar ca garnitura delicioasa primeste Rösterdäpfel (chiftelute de cartofi ), spanac crema proaspat si dulce, ba chiar si hrean iute si aprig, dar potolit un pic cu miez bun de mar. Sosul de Schnittlauch (ceapa de tuns) vine si el sa incununeze gustul spre desavarsire.

Cand gatesti Tafelspitz, ai asigurata intreaga masa. Supa in care s-a fiert carnea se strecoara, pastrand doar legumele cele mai frumoase. Se serveste cu bucati de clatita daca vrei, dar musai sa iti ajunga in farfurie o bucata de os, cu maduva pe care sa o intinzi pe o felie de paine prajita. Nu degeaba mancarea asta a ramas in istorie ca favorita cuplului imperial Franz Josef si Sissi. Ba chiar de pe vremea Mariei Teresa bucataria vieneza era recunoscuta ca fiind bazata in primul rand pe carnea de vita. Niciun banchet si nicio sarbatoare nu se puteau celebra fara preparate din carne de vita. Punctul culminant al acestei pasiuni culinare a vienezilor a fost se pare pe la inceputul secolului 19, cand in anumite hanuri din oras se servea carne de vita in fiecare zi, in fara zilelor de post. Dupa anii celor doua razboaie mondiale, plini de lipsuri, bucataria vieneza si-a recapatat avantul iar Tafelspitz-ul si-a reluat locul sau binemeritat, fiind azi una din mancarurile vieneze emblematice, alturi de arhicunoscutul snitel vienez.

24 de usite ale calendarului de Advent. Cea de-a treisprezecea duce, dupa cum vedeti, in bucatarie, unde ne inconjoara gusturi si arome minunate.

Pofta buna! Mahlzeit!

Reclame