porcul superstitios si norocos

Nu i-as putea descrie pe austrieci drept superstitiosi, sau cel putin nu in marea majoritate a anului. Cand se apropie Revelionul insa, lucrurile se schimba. Magazinele si pietele sunt invadate de mici figurine colorate, iar printre ele, porcusori roz, sau transparenti, ori cu urechi verzi, ori cu un trifoi in gura. Nu se poate trece pragul Anului Nou fara a avea in casa sau fara a darui una dintre aceste figurine! Imaginatia producatorilor nu cunoaste limite, insa de ce e porcul simbol al norocului mai stiu, poate, prea putini.

O explicatie posibila ne vine din istorie, din perioada medievala, cand la intrecerile organizate la diverse targuri, concurentul plasat pe ultimul loc primea drept premiu de consolare un purcel. Lucru deloc rau: porcii nu-s pretentiosi la mancare, deja la sase luni poti fi sacrificati, scroafele fac purcei de doua ori pe ani,chiar cate zece odata, va sa zica o familie putea in vremurile acelea sa traiasca bine de pe urma acestor animale. Iata motive indeajuns de multe pentru a-l considera norocos pe cel care aducea acasa un purcel!

In limba germana exista expresia „Schwein haben”, tradusa mot-a-mot prin „a avea porc”, insemnand de fapt a avea noroc. Originea sa se pare ca se afla in chiar acest obicei de a da ultimului plasat un purcel!

Iata de ce, printre altele, de Anul Nou exista in Austria, dar si in Germania, acest obicei de a darui figurine intruchipand porcusori. Despre celelalte figurine, intr-o alta postare!

La multi ani!

obiceiuri de Anul Nou in Austria Viena

 

 

Anunțuri

2 comentarii

Comentariile sunt închise.