acasa · Austria · blog despre Viena · bunatati vieneze · ce mancam azi · ce mancam la Viena · ce sa mananci la Viena · culinar · iarna la Viena · mancare austriaca · mancare buna la Viena · miercurea fara cuvinte ca avem gura plina · retete culinare · scriu despre Viena · stil de viata austriac · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

al doilea Craciun si o reteta de Szegediner Gulasch

Al doilea Craciun, cel pe stil vechi, are adesea ceva ce, in ultima vreme, tot mai des ii lipseste primului: zapada.

Al doilea Craciun e parca mai linistit, nimeni nu mai alearga in stanga si in dreapta, nu mai sunt cozi pe nicaieri si nici ambuteiaje.

Al doilea Craciun nu e mai putin indestulat si nici mai putin festiv, desi bradul a fost deja jumulit de pisici.

Ne pregatim deci, pentru Craciunul pe stil vechi la fel ca si pentru celalalt: cu bunatati, cu caldura, cu bucurie.

Si pentru ca sarmalele de la mama le-am infulecat deja, am zis, ca sa nu ne indepartam prea mult de la traditia care cere niste varza acra pe masa, ca vom face un Szegediner Krautfleisch. Sau Szegediner Gulasch, tot aia. Gulasul asta (care e ruda oarecum indepartata cu varza noastra calita) nu e austriac, e unguresc, dar a fost adoptat cu atata spor si drag pe aici, ca lumea nici nu mai stie pe unde isi are el originile, chiar in ciuda numelui 😀 !

Am cumparat deci

500 de grame de carne de porc, nu foarte grasa,

1 kg de Sauerkraut (varza murata).

3 cepe mijlocii,

un ardei gras si

un catel de usturoi aveam in casa oricum, la fel si

400 de grame de rosii decojite (de la congelator sau conserva, e tot una).

Mai avem nevoie de:

6 linguri de ulei pentru calit

1 lingurita cu varf de boia dulce

chimen cat luam cu varful degetelor

o foaie de dafin

sare si piper dupa gust.

Pasii de urmat sunt simpli: se taie carnea bucati cam de 3 cm, apoi se caleste rapid intr-o tigaie, maximum 60 de secunde. Scoatem carnea si calim ceapa in aceeasi tigaie, la foc rapid, pana cand devine aurie. Luam tigaia de pe foc, lasam cateva minute sa se mai raceasca, apoi adaugam boiaua si amestecam. Adaugam tomatele, ardeiul taiat marunt si condimentele si punem inapoi pe foc la flacara mijlocie, fara sa mai adaugam apa. Fierbem pana cand rezulta un sos. In acest sos adaugam apoi carnea. Abia acum, daca mai este nevoie, adaugam 100 ml de apa, dar nu mai mult. Fierbem la foc mic, cu capac, carnea in sos. Dupa aproximativ 45 de minute adaugam, ca ultima etapa, varza murata si foaia de dafin.  Mai fierbem totul timp de alte aproximativ 30 de minute, tot la foc mic si tot sub capac.

La final, se poate adauga smantana sau chiar iaurt in farfurie. Nu facem mamaliga, ci, daca nu mancam cu o felie de paine neagra, sigur o sa avem Semmelknödel langa 🙂 .

Mahlzeit! Pofta buna!

Anunțuri

2 gânduri despre „al doilea Craciun si o reteta de Szegediner Gulasch

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s