acasa · blog despre Viena · bunatati vieneze · ce mancam azi · ce sa mananci la Viena · city break Viena · culinar · dulciuri · dulciuri vieneze · mancare austriaca · mancare buna la Viena · of of mai mai · retete culinare · scriu despre Viena · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

orez cu lapte si aroma de portocala

Dintre toate amintirile din copilarie, cea legata de orezul cu lapte e una dintre cele mai uracioase. Cum aparea pe masa castronelul, cum intram subit in greva foamei. Daca intamplarea facea sa mai fie si niste scortisoara presarata deasupra, situatia capata proportii monumentale: mi se inclestau falcile, saliva disparea precum izvoarele in verile secetoase, lingurita mi se facea grea, ca de plumb, in mana. Uneori, de foame, bagam insa in gura masa amorfa si incepeam sa molfai. Si molfaiam, molfaiam, pana cand, prinzand un moment prielnic, o scuipam pe unde apucam, spre disperarea partii feminine a familiei. Orez cu lapte?! BLEAH!

Apasam pe butonul de repede inainte si ajungem in Austria pe la inceputul anilor 2000. Un mic dejun la un hotel, o budincuta alba, parfumata. Infig lingurita, duc in gura si… Soc! Orez cu lapte! Primul reflex: un servetel! Regatul meu pentru un servetel! Al doilea reflex: mmmmm… mmm… dar stai un pic, parca nu e chiar asa de rau! Al treilea reflex: de ce fac astia budincile asa de mici?

Infamul orez cu lapte, tortura falcilor in copilarie, capatase subit o aura de parfum si placere. Vinovata de asta? O banala portocala! De atunci, repetam desertul asta acasa de cate ori putem. E usor, economicos, dar spectaculos in simplitatea sa!

Orez cu lapte stim sa facem cu totii: luam o cratita, orez, lapte. Fierbem la foc potrivit, sa nu se lipeasca, sa nu se arda, caci tare iute la manie mai e! Ca sa ne imprietenim mai bine, orezul si cu mine, punem la bataie in zahar si niste vanilie, ba chiar si niste coaja confiata de portocala. Totul dupa gust.

La final, inainte de a ajunge in castronase, mai fac o nazbatie. Storc o jumatate de portocala si pun sucul in orez. Mai amestec o data si gata! Jumatatea cealalta de portocala ajunge, taiata in felii, intr-o craticioara in care fierbe usurel jumate de pahar de vin amestecata cu jumate de pahar de apa si, eventual, un plic de zahar vanilat. Arunc feliile, le las vreo 30 de secunde sa bolboroseasca acolo, apoi le scot si le pun peste orez.

Pana acum nu s-a plans nimeni decat de faptul ca e, mereu, mult prea putin!

Pofta buna! Mahlzeit!

orez cu lapte si portocala fiarta scurt in vin

Anunțuri

Un gând despre „orez cu lapte si aroma de portocala

  1. Păi să-ți spun eu ce s-a întâmplat între timp:, pe vremea noastră, voiaiu mamele să cumpere orez, cumpărau orez! Îl foloseau la orice rețetă care includea orezul pe lista ingredientelor. Absorbea sau nu, se terciuia sau rămânea mereu tare, altul nu se găsea.
    Acum, vrei să faci orez cu lapte? Cumperi orez cu bobul rotund, mic, care absoarbe toate aromele si mănânci o minunată budincă.
    Asta era viața, asta e acum!

    Apreciat de 1 persoană

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s