prin cartier, printre blocuri, la Viena

Viena nu e numai cea stralucitoare si plina de turisti, ci are si ea blocurile ei. Unele nu asa de inalte ca la Bucuresti, de exemplu, dar de multe ori gri la fel ca la Bucuresti. Cladirile au fatade uniforme, unele sunt fara balcoane la strada. Ferestrele sunt toate la fel.

Istoria constructiei de blocuri de locuinte incepe in Viena undeva la 1900, cand in jur de 300.000 dintre cei 2 milioane de de locuitori ai Vienei nu aveau un acoperis deasupra capului.  Se incepe construirea de spatii de locuit private, destinate muncitorilor. Acestea nu aveau insa nici apa curenta, nici toalete, insa aveau chirii din ce in ce mai mari.

Se ajunge astfel la situatii in care cei ce reusisera sa gaseasca o locuinta de inchiriat, isi subinchiriau la randul lor paturile, numai pentru cateva ore, celor care nu aveau nicio alta posibilitate de a dormi undeva.

Orasul insa face din construirea de locuinte o prioritate, care se pastreaza in timp. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in anii ´60, se construiesc in jur de 9.000 de locuinte pe an.

Si in prezent se construieste mult, orasul s-a extins, si chiar si in zonele centrale se extind vertical cladirile deja existente.

Locuitul la bloc ramane insa si aici, ca si in Romania, o aventura in sine, cu vecini mai simpatici, mai putin simpatici, mai curiosi ori mai zgomotos :).

Pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii!

Reclame

3 comentarii

  1. Eu am locuit in 15, intr-un bloc in care nimeni nu vorbea limba germana :)) Dar am avut noroc de vecini tare linistiti … ce vremuri, ce dor…

    Apreciază

Comentariile sunt închise.