acasa · Austria · blog despre Viena · bunatati vieneze · ce mancam azi · ce mancam la Viena · ce sa mananci la Viena · culinar · dictionar culinar austriaco-roman · dulciuri vieneze · femei vieneze · istorie · mancare austriaca · mancare buna la Viena · obiceiuri daravele · scriu despre Viena · stil de viata austriac · tara si oamenii sai · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

femei vieneze: Cäcilie Krapf si istoria Faschingskrapfen, gogosile de carnaval

Cine nu-si aduce aminte de mirosul gogosilor, in bucataria bunicii sau a mamei? Dulcele asta, simplu, din ingrediente putine, ne-a insotit tuturor copilaria si, in ciuda fricii de calorii pe care unii dintre noi o dobandim la maturitate, inca ni se mai aseaza pe mese, in anumite duminici sau in anumite perioade ale anului, asa cum e cazul in Austria.

Finele lui ianuarie si inceputul lui februarie vin pe-aici pe la noi cu veselie, zgomot si culoare: incepe carnavalul! Asociat lui sunt, fara drept de apel, Faschingskrapfen – gogosile rotunde, prajite pe ambele parti, si umplute cu gem de caise. Lumea moderna le mai pune in pantec si crema de ciocolata, ori diverse alte gemuri, insa bunicile austriece vor stramba din nas: gemul de caise, acela e adevaratul si unicul ce ar trebui sa se regaseasca in burta unei gogosi de carnaval!

Istoria gogosilor merge dincolo de secole, unii invatati le banuiesc a fi existat inca de pe vremea romanilor. In vremea lui Carol cel Mare exista deja similar cu gogosile, aluat prajit in untura, numit crapho. Pe la 1200 se atesta in meniurile manastiresti acelasi aluat prajit, numit craphun. Se banuieste ca in acele timpuri gogosile inca mai erau de o forma nedefinita, dar nimeni nu stie cand au devenit rotunde, cu linia aceea alba pe mijloc, care pe aici poarta numele de Ranftl.

O femeie vieneza are onoarea de a fi insa considerata inventatoarea gogosilor moderne, cele pe care, cu probabil doar mici variatii, le gasim azi in cartile de bucate sau in caietele de retete ale familiilor noastre. Se pare ca temperamentala doamna vieneza a aruncat cu o bila de aluat dupa sotul sau, care o suparase. Sotul s-a ferit si bila a aterizat in cratita cu untura fierbinte! Pe la 1690 se intampla asta, iar numele acestei doamne era Cäcillie Krapf. Inventiei sale – bilele rotunde de aluat – i-a dat exact acest nume: Cillykugeln. Cäcillie avea o dugheana pe Naglergasse in Viena si umplea bilele de aluat, mai ales in timpul carnavalului, cu fructe fierte. Cumparatorii s-au aratat incantati si, cu timpul, Cillykugeln au ajuns sa se numeasca pur si simplu Krapfen, dupa numele inventatoarei lor.

Despre Cäcillie nu stim prea multe, insa inventia ei a devenit faimoasa: numai in timpul Congresului de la Viena din 1815 se zice ca s-au vandut peste 10 milioane de gogosi! Cate s-or vinde astazi, in perioada carnavalului, nu stim sa va spunem. Nu avem insa indoieli ca se depaseste cu mult cifra de 10 milioane 🙂 !

Mahlzeit! Pofta buna!

 

Anunțuri

4 gânduri despre „femei vieneze: Cäcilie Krapf si istoria Faschingskrapfen, gogosile de carnaval

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s