un oras cu dansul in sange: cateva cuvinte despre balurile din Viena

Cate baluri au loc in Viena in perioada aceasta? Apai, cam cate paiete incap pe o rochie 😀 ! Desigur exageram un pic, dar adevarul e ca Viena gazduieste o multime de baluri! Unele sunt mai serioase, unele sunt mai kitch, unele sunt contestate (pe acestea din urma nu le vom mentiona). Balurile sunt – sau ar trebui sa fie – prilej de dans, bucurie si voie-buna, nu de proteste si miscari de strada. Dar, pentru ca traim intr-o lume libera, se mai intampla si ca traficul sa fie blocat intr-o zi de vineri din cauza unui bal si a tavalugului pe care il creeaza. Dar nu despre asta voiam sa va spunem azi, asa ca sa facem bine sa ne intoarcem la subiect!

Dorinta noastra a fost sa facem o lista a celor mai populare baluri. Nu stim daca vom spune adevarul-adevarat, caci nu avem acces la statistici. Asa ca va vom vorbi doar despre balurile al caror renume ne-a ajuns cel mai des la urechi.

Despre Balul Operei din Viena va spunem doar cateva cifre:

 • un bilet costa 290 de euro;
 • o loja porneste de la pretul de 10.000 de euro si poate ajunge pana la 20.500;
 • se poata dansa pana la 5 dimineata;
 • anul acesta debutantele provin din 8 tari;
 • tot anul acesta balul va fi deschis de 144 de perechi, 16 perechi fiind tinute in rezerva, pentru cazul in care vreuna din cele 144 de perechi initiale nu mai poate participa;
 • la dispozitia oaspetilor stau 800 de sticle de sampanie, 900 de sticle de vin, 1800 de perechi de carnati, 1000 de bucati de sandvisuri si petit four, si – cum altfel! – in jur de 800 de portii de gulas!

Un alt bal faimos este Balul Cofetarilor – Zuckerbäckerball.

Desigur, niste torturi simpatice si colorate nu aveau cum sa lipseasca de la acest bal!

Pe 5 februarie anul acesta, adica in ziua urmatoare Balului Operei, va avea loc un alt bal de traditie in Viena: Balul Proprietarilor de Cafenele – Kaffeesiederball. Acest bal este cu un an mai tanar decat Opernball, aniversandu-si acum cea de-a 59-a editie.

6000 de oaspeti sunt asteptati la acest bal care are loc la Hofburg.

Tot in februarie mai au loc BonbonBall, Balul Johann Strauss, Balul Juristilor, Rosenball si chiar si un Bal al Refugiatilor.

Un alt bal important, desi are loc abia in mai, cand, teoretic, s-ar fi incheiat deja sezonul acestor evenimente, este Lifeball, un bal dedicat luptei anti-SIDA si recunoscut pentru indrazneala tinutelor si a posterelor de prezentare.

life-ball-2015-conchita-wurst

Viena e un oras plin de viata, in care traditia se impleteste cu modernul, atitudinile conservatoare cu cele inovatoare si lipsite de inhibitii, si asta nu e un cliseu. E un oras deschis, unde este loc pentru toti si pentru toate gusturile.

Alles Walzer!

 

Reclame

2 comentarii

 1. Șampania la ce se bea, la cârnați sau la gulaș?! 😀

  Am înțeles cum e cu deschiderea și lipsa de inhibiții, dar zău că mi se pare nelalocul lui afișul pentru LifeBall. Să îl/o pui pe dl/d-na Cârnat pe fond de Gustav Klimt… cel mai mare pictor austriac și unul dintre cei mai mari din lume… Și-apoi, Klimt era bărbat și iubea cu foc femeile (adevărate, nu cu barbă)!

  Sper că și opinia mea își are locul în deschiderea aceea…

  Săptămână frumoasă, Zazuza!

  Apreciază

  1. Sampania se bea la de toate :D! Klimt: e drept ca iubea femeile, insa nu stim cat de mult se practica epilarea pe vremea lui :D. in plus, sa nu uitam ca si Klimt era considerat vulgar si nelalocul sau de catre contemporani, a fost foarte controversat din cauza reprezentarilor feminine prea indraznete pentru timpul sau, iar vienezii sunt prin definitie un amestec de iconoclasm, candoare si traditionalism, iar Lifeball este un bal predominant gay 😉 . Zazuza: stim ca e confuzant, dar intre timp scriem trei persoane pe aici 😀 ! nefiind insa un blog despre vietile noastre personale, nu mai simtim nevoia sa marcam autorul fiecarei postari. saptamana faina si din partea noastra!

   Apreciază

Comentariile sunt închise.