acasa · am fost acolo · arhitectura · arhitectura in Viena · arta · Austria · blog despre Viena · calatorie la Viena · calatorii · ce sa fac la Viena · ce sa vad la Viena · chestii pe gratis · city break Viena · concerte la Viena · fotografie · gratuit la Viena · info utile Viena · informatii despre Viena · istorie · muzica si muzichie · notite vieneze · pe jos prin Viena · scriu despre Viena · vacanta la Viena · viata la Viena · Viena · Viena in 24 de ore · weekend la Viena

Dominikanerkirche – biserica dominicana din Viena

Postgasse 4a, Viena. Nu e greu de gasit, e practic vis-a-vis de Plachutta cel de pe Wollzeile. I se mai spune si biserica Sf. Maria Rotunda.

Leopold al VI-lea ii chema in 1226 pe dominicani la Viena. Le dadea calugarilor o bucata de pamant in apropierea Stubentor ca sa isi ridice o manastire si o capela.

Capela romanica a fost sfintita in 1237, insa pana in 1283 suferise deja daune majore din cauza a doua incendii. Astfel a fost decisa construirea unei biserici mai mari, in stil gotic.

In 1529, in timpul primului asediu turcesc asupra Vienei,  biserica a suferit din nou daune remarcabile. Corul si nava bisericii au fost demolate, materialul fiind folosit la intarirea zidului de aparare al orasului.

Au urmat alte reconstructii, astfel incat in 1674 biserica era a doua ca marime din Viena, dupa Stephansdom.

Facem un salt in timp, pana in 2016. In ziele noastre, biserica aceasta nu este numai lacas de cult, ci si de cultura, aici fiind organizate periodic minunate concerte de muzica clasica, oferite in mod gratuit publicului. Astfel, ochiul are timp sa se bucure de splendidele picturi, in timp ce urechea se desfata cu sunete perfecte.

(Pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii!)

Anunțuri

3 gânduri despre „Dominikanerkirche – biserica dominicana din Viena

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s