acasa · Austria · bunatati vieneze · ce mancam azi · ce sa mananci la Viena · dictionar culinar austriaco-roman · istorie · mancare austriaca · mancare buna la Viena · retete culinare · scriu despre Viena · stil de viata austriac · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

Risi Bisi? easy peasy!

risi bisi oraz rapid cu mazare

Ce-a fost si ce a ajuns! Unele mancaruri, importante de pofticiosi, isi pastreaza nealterata metoda de preparare. Altele insa, sufera transformari si ajung astfel un pic diferite pe mesele noastre. Asa si cu reteta de astazi! La origine ea se numeste risi e bisi si este o reteta traditionala venetiana. Ingredientele sunt cam aceleasi ca cele care se regasesc si in reteta adaptata pe-aici pe la noi, insa micile diferente de preparare aduc marea deosebire cand e vorba de rezultat. Cum nu ne putem da experte nici in bucataria italiana, cum de altfel nici in bucatarie in general, dar suntem in stare sa invartim in cratita cat sa nu lesinam de foame, iata in continuare reteta pe care am preluat-o de la prietenele noastre austriece 🙂 !  Dar inainte de a trece la cratita, va mai spunem o curiozitate legata de acest preparat. In Venetia inceputului de secol al 19-lea, risi, bisi e fragole era un adevarat element de protest impotriva ocupatiei… austriece 😀 ! Probabil va dati seama ca albul orezului, verdele mazarei si rosul capsunelor sunt exact culorile steagului italian 😀 ! Ei, si acum, la cratita!

Un doi trei, mancarea-i gata daca vrei! E buna si ca garnitura, dar e buna si asa, singurica, eventual alaturi de o salata. Usurel, ca vine primavara si parca vrem ceva mai mult verde in farfurie!

Se toaca marunt o ceapa mare si se caleste usurel in unt. Cand ceapa devine transparenta, adaugam 250 de grame de orez cu bobul rotund, spalat in prealabil. Amestecam constant vreo jumatate de minut, apoi adaugam 750 ml de apa sau supa clara, si, daca vreti, si 100 ml de vin alb. Daca nu vreti vin, aveti grija si completati la nevoie cu apa. Cand orezul este aproape fiert, punem si 500 gr. de mazare verde, congelata. Nu uitati sa potriviti de sare si piper!

La final adaugam patrunjel dupa gust, dar si 3 linguri de parmezan ras.

Pofta buna! Mahlzeit!

 

 

 

Anunțuri

3 gânduri despre „Risi Bisi? easy peasy!

  1. Frumos blog. Sunt si eu in Viena de vreo 6 luni. Mai stau cateva saptamani si ma intorc in Bucuresti. Eu sincer m-am cam plictisit in Viena si incercam sa gasesc idei despre ce sa fac prin oras. Am gasit cateva pe blogul tau. Merci frumos!

    Apreciază

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s