Luna Betiluna si Dora Insomnidora, sau 5 metode pentru un somn mai bun

Exista multe mituri legate de luna. Ca ar fi facuta din branza, ca nu s-ar fi aselenizat niciodata pe ea, ca pe luna e desenat fie un chip de om, fie un iepure (in functie de imaginatia fiecaruia, probabil), ca luna ar fi perfect rotunda, ca are o parte unde e vesnic intuneric, ca ne innebuneste, ca ne provoaca insomnie. Despre ultimele doua asa-zise mituri as dori, in mod nestiintific si total subiectiv, sa spun ca nu sunt mituri, ci realitati! Mai ales ca, uite, statistica spune ca in Austria, pe langa bolile ochilor, tensiune mare, probleme cu spatele, arteroscleroza si depresie/ burnout, fiecare al patrulea austriac sufera de insomnie! Biroul nostru e un model in acest sens, pentru ca de fiecare data cand e luna plina (si e destul de des 😀 ) conversatia de la prima ora a diminetii arata cam asa:

Si, ati dormit bine?

[priviri incetosate si strambaturi drept raspuns]

Nici eu!

Oamenii de stiinta se contrazic cu privire la existenta vreunei legaturi intre luna plina si o calitate scazuta a somnului, sau chiar insomnie. Exista studii care spun, ca in bancul cu ardeleanul si girafa, ca asa ceva nu exista, dar au aparut si studii care spun ca in noptile cu luna plina activitatea cerebrala care coordoneaza somnul scade cu 30 la suta.

30%?! Poate 70! Poate 100%!

Nu e greu de inteles de ce cuvantul lunatic de la luna se trage, cand noi suntem absolut innebuniti din cauza lipsei de somn. Ne-am gandit la un moment dat sa facem o petitie sa ne dea o zi libera dupa fiecare noapte de genul asta. Macar sa putem dormi pe ziua! Asta ar fi unul dintre cele 5 remedii despre care vorbeam in titlu 😀 !

Alt remediu pe care l-am incercat a fost o cana de lapte cald, miere si o lingurita de rom de cirese. Este un somnifer bun, are efect, dar doar cand nu e luna plina.

Am incercat sa citesc o carte plictisitoare, pe care ma chinuiam de mult sa o termin, dar adormeam dupa nici macar o pagina. Ei bine, am reusit sa termin toata cartea! Desigur ca n-am dormit.

Am incercat si cu vestitul „hai ca ma apuc de lucru, ca sa termin macar documentul asta mai important in aceasta seara”, stiut fiind faptul ca nici o tona de cafea nu ma salveaza de somn in momentul in care doresc sa stau pana mai tarziu sa lucrez. A doua zi am fost felicitata pentru livrarea inainte de termen a lucrarii. Uraaaaaa. Not.

Al cincilea remediu incercat a fost sa iau camera foto si sa incerc zeci de setari, unghiuri si alte brizbrizuri, sperand sa pot captura imaginea ideala a lunii pline. Ma gandeam ca pana la urma o sa obosesc si o sa ma ia somnul. Asa a si fost, doar ca intre timp se facuse ora 5 dimineata.

Voi aveti probleme cu luna plina 😀 ? Si daca da, ce remedii folositi pentru a putea dormi?

(Daca vreti sa imi admirati creatiile fotografice, clic pe oricare dintre ele, se vor deschide la dimensiune mai mare.)

Reclame

3 comentarii

  1. Mbai, nici eu nu am solutie. Si e clar ca ma afecteaza luna plina, iar eu sunt soi special, daca nu dorm destul si sa mai dorm si bine, e vai de cei din jurul meu…

    Cred ca romul totusi ar functiona. O cana plina. Aham. Fara lapte 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.