Mozart, Falco si noul imn de stat al Austriei

Nu putem spune ca Austria nu e o tara amuzanta si ca Viena nu e, uneori, capitala celor mai traznite idei. Astfel, in lumina viitoarelor alegeri prezidentiale, unii dintre candidati vin cu tot felul de propuneri de genul ce o sa facem noi daca ne alegeti. Va rugam sa tineti cont de faptul ca aici presedintele nu este – ca sa citez o fraza deja celebra – un presedinte jucator, ci are mai degraba o functie onorifica. Lucru tare plictisitor, bagam noi de seama, de vreme ce una dintre doamnele care si-au anuntat intentia de a candida ne-a promis ca daca iese, schimba imnul. [Va rog inserati aici zgomot din acela cand se rupe filmul, se blocheaza banda.]

Actualul imn – care, saracul, a mai fost deja supus unor chinuri, cand a fost considerat partinitor pentru ca facea referire doar la marii fii ai natiunii (acum sunt si fiicele mentionate) – e considerat de doamna respectiva invechit. El suna asa:

Desigur, imnul nu e un hit disco si cred ca nimeni nu se asteapta ca sa inceapa o petrecere numai cand se aude imnul national! Dar personal consideram ca sunt alte lucruri mai bune de facut cu banii publici decat sa vrei sa faci un fel de concurs Eurovision pentru a alege cel mai potrivit imn. La fel a considerat si una din televiziunile private de aici, care a facut un sondaj de opinie in randurile publicului 😀 – avem deja cateva cantece bune, de ce sa nu alegem dintre ele?

Favoritele au fost – in mod deloc surprinzator, I am from Austria al lui Rainhard Fendrich (ce sa mai discutam, asta e imnul neoficial al Austriei, pana si noi lacrimam un pic cand il auzim 😀 ) si… Rock me Amadeus al lui Falco. Sondajul l-a dat castigator pana la urma pe Falco 😀 . Noi totusi l-am prefera pe Fendrich, danke 😀 – va explicam alta data de ce :p  !

Rock me Amadeus, pe de alta parte, a fost un fenomen. La momentul lansarii sale pe 16 iunie 1985, l-a catapultat pe Falco nu numai in topurile austriece si germane, ci si in cele din Marea Britanie si SUA. Pana acum, acesta este singurul cantec in limba germana care a reusit o asemenea performanta.

La mijlocul anilor ´80, Mozart capata si o altfel de popularitate, evadand de sub aura de sfant, de geniu, pe care i-o acordase pana in acel moment istoria. In 1984 aparuse si filmul Amadeus care fusese rasplatit cu nu mai putin de 8 premii Oscar, iar hit-ul lui Falco profita la randul sau de aceasta conjunctura favorabila. Textul vorbeste despre un Mozart punker, rock star al timpului sau, cu toate viciile asociate acestui statut.

Remarcabil este ca la sondaj au participat foarte multi tineri, care au ales cantecul lui Falco – un semn ca acesta a fost si ramane puternic ancorat in constiinta publica austriaca, unul dintre idolii natiunii, asa cum este si Mozart, iubit indeajuns de mult incat oamenii sa ii vrea cantecul pe post de imn national.

Daca vrei sa afli multe alte lucruri haioase despre Viena si Austria, ne gasesti si pe Facebook!

1 comentariu

Comentariile sunt închise.