10 lucruri pe care poate nu le stiai despre Viena

Orice oras are micile lui secrete nu foarte bine pazite 🙂 . Este si cazul Vienei. Mai jos aveti cateva informatii interesante si poate mai putin popularizare despre capitala austriaca.

 1. Gradina zoologica de la Schönbrunn este cea mai veche din lume.
 2. Si Roata Mare din Prater este cea mai veche din lume.
 3. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, pana in 1955, Viena a fost divizata in patru zone, impartite intre cele patru puteri aliate: americanii, francezii, englezii si rusii. Centrul istoric insa a ramas international in tot acest rastimp.
 4. Stiti bomboanele PEZ? Ei bine, ele au fost inventate la Viena, in 1927! La inceput se fabricau doar mentolate!
 5. Globurile de sticla cu zapada inauntru au fost inventate accidental la Viena, in anul 1900 de catre Edwin Perzy  I. El vrusese de fapt sa faca un bec :D. Pe post de „zapada” a folosit orez macinat, iar in interiorul globului se gasea o miniatura a catedralei Mariazell.
 6. Viena este supranumita si „orasul viselor”, iar acest lucru i se datoreaza lui Sigmund Freud.
 7. Statuia aurita a lui Strauss din Stadtpark este cel mai fotografiat motiv al orasului.
 8. Ca numar de metri patrati, palatul Hofbug se afla pe locul doi dupa palatul Parlamentului din Bucuresti (240.000 mp fata de 330.000 mp ). Are 3.000 de camere si a fost practic timp de 600 de ani in continua extindere, pentru ca fiecare nou conducator dorea sa mai adauge cate ceva. In zilele noastre cladirea gazduieste 20 de muzee.
 9. Viena a avut un zid de aparare, pe care Imparatul Franz Josef a decis in 1857 sa il demoleze. Lucrarile au inceput in luna martie a anului 1858, iar piatra rezultata a fost folosita pentru amenajarea bulvardului Ringstrasse.
 10. In Imperiul Austro-Ungar a existat o lege care interzicea contruirea vreunei biserici mai inalte decat turnul sudic al catredralei Stephansdom. Turnul de nord al catedralei nu a fost niciodata terminat, el totalizand doar 68 de metri.

Daca vrei sa afli si alte lucruri despre Viena, da-ne like pe Facebook!

Anunțuri

6 comentarii

 1. Grădina Zoologică din Viena, aflată în cadrul parcului castelului Schonbrunn, deși este cea mai veche din Europa, este un model de organizare și curățenie, un adevărat cămin pentru animalele adăpostite aici. Ce să mai spun despre multitudinea de specii, din toate colțurile lumii…

  Apreciază

Comentariile sunt închise.