Meissen, un oras care merita mai mult decat cinci ore din timpul tau

Uneori se intampla asa: in goana spre un job ne oprim pentru cateva momente si in vreun orasel de pe drum, pe care ne-am fi dorit de mult sa il vedem, insa nu avusesem ocazia. Desigur, de cele mai multe ori, aceste scurte momente petrecute in locuri din acestea sunt prea scurte. Insa in loc sa pufnim nemultumiti de scurtimea timpului, alegem sa ne bucuram de orele pe care avem bucuria sa le petrecem acolo.

Asa a fost si cu Meissen. In drumul nostru spre Merseburg am decis spontan sa schimbam un pic cursul si sa vedem si locul de origine al faimosului porzelan.

Dincolo de istoria destul de zbuciumata a locului (care include o vanatoare de vrajitoare intre 1540 si 1696, o alta vanatoare de vrajitoare, dar de un pic alta natura, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un regim comunist care a muscat fara regrete din centrul istoric, vechi; si nici in vremurile noastre nu-s prea linistiti, caci in 2015 niste oameni au dat foc unei case in care trebuiau cazati alti oameni) un element de frumusete si delicatete persista aici inca de la 1710: prima fabrica de portelan din Europa.

Istoria descoperirii retetei portelanului european e amuzanta. La inceputul secolului al 18-lea, alchimistului Johann Friedrich Böttger ii intrase in cap ca el poate sa produca aur din materii prime lipsite de valoare. Cand Electorul de Saxonia August ce Puternic afla despre incercarile acestea, nu face altceva decat sa il inchida in Jungfernbestei in Dresda, ca sa isi duca acolo la bun sfarsit incercarile. Nu ne miram, pentru ca si astazi oamenii mai cred in tot felul de prostii. O intamplare fericita face insa ca Ehrenfried Walther von Tschirnhaus sa il convinga sa ia parte mai degraba la experimentele sale care urmareau sa descifreze metoda de fabricare a portelanului. Cei doi isi unesc fortele si, in 1708, dupa cativa ani de experimente, produc reteta portelanului european. In 1710, August cel Puternic declara deja fondarea manufacturii de portelan, iar de aici incolo totul nu mai este decat o istorie plina de imaginatie, talent si delicatete.

Ne-am fi dorit sa vizitam si noi fabrica, insa la ora la care am ajuns acolo nu am mai gasit-o deschisa. Motiv pentru o alta vizita, nu?

Ne-am bucurat insa de o lumina blanda care a invadat spre apus centrul istoric al orasului. Greu incercat de inundatii in ultima perioada (in 2002 si in 2013 a fost partial distrus de ape), isi revine destul de greu. Dar ce minunatii de cladiri! Le-am fotografiat si pe cele in paragina, dar si pe cele renovate, asa cum puteti vedea in galeria de mai jos (clic pe oricare dintre fotografii pentru a deschide galeria).

Voi pe unde ati mai fost de curand?

 

Anunțuri