acasa · ce mancam la Viena · ce sa mananci la Viena · culinar · mancare austriaca · mancare buna la Viena · miercurea fara cuvinte ca avem gura plina · retete culinare · stil de viata austriac · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

risotto cu sparanghel verde si cateva ponturi pentru curatarea sparanghelului

sparanghel verde

Risotto este, stititi probabil deja, un fel de mancare pentru care ai nevoie de rabdare, dar si de ochi ager. Caci nu a baut bine orezul toata zeama, ca trebuie sa vii cu alta, trebuie sa fii atent cum amesteci in cratita, nici prea lent, nici prea vartos, ba, as zice chiar, iti trebuie delicatete si finete ca sa poti face un risotto ca la mama lui acasa. Toate astea sunt motive pentru care – stiu, o sa cam radeti – dar m-am ferit multa vreme sa il prepar. Dar si cand am prins curaj, sa te tii! Anul acesta am facut deja cu leurda, apoi cu spanac. O minunatie! Acum a venit randul sparanghelului!

Asadar, pentru un risotto cu sparanghel avem nevoie de:

  • o cana de orez (noua ne place mult Arborio, care e de fapt tipic pentru risotto)
  • sparanghel verde dupa gust (noi am folosit vreo 10 bucati)
  • parmezan razuit (100 de grame, dar noi cred ca sarim spre 200 😀 #Haplea! )
  • o lingurita de unt
  • o lingura de ulei
  • o ceapa
  • sare, piper
  • un pahar de vin
  • zeama in care a fiert sparanghelul sau supa clara de legume (noi am folosit zeama)

Incepem prin a spala bine si curata sparanghelul. Cel verde nu are nevoie de prea multe eforturi, taiati eventual un pic din partea de jos. Daca atunci cand taiati aceasta bucatica vi se pare ca are coaja cam tare, curatati sparanghelul in partea de jos, cam doi centimetri pornind intotdeauna de sus spre in jos. Pentru asta puteti folosi fie un curatator din acela de legume, ori un cutit cu zimti.

Curatarea sparanghelului, fie ca e el verde sau alb, cred ca e o chestiune de feeling. Uneori, cel alb are coaja* mai groasa, mai lemnoasa, uneori mai subtire, cel verde in mod clar e mai putin lemnos. Sfaturile sunt usor de prisos, caci e o situatie de vazand si facand 😀 !

Atentie la partea de sus, unde este „floarea”, uneori poate contine nisip, caci acolo creste sparanghelul. Ca sa fiti siguri ca nu il rontaiti prin risotto, tineti sparanghelul in niste apa rece inca vreo 10 minute.

Bun, acum ca l-am curatat sa trecem la fierbere, caci trebuie fiert inainte de a ajunge in risotto. Noi avem o oala inalta, speciala pentru sparanghel. Oala are o sita in care se pun legumele. Apa nu trebuie sa depaseasca jumatatea tulpinii de sparanghel, la concluzia asta am ajuns noi dupa indelungi incercari si erori 😀 . In apa punem sare si zahar, in cantitati egale, in functie de cat sparanghel fierbem.

Atentie insa, apa trebuie intai sa clocoteasca, abia atunci punem sparanghelul! (Exista aici mai multe metode, e treaba controversata fiertul sparanghelului :D! Noi preferam metoda verticala pentru ca ni se pare ca astfel, partea de sus, aceea cu „muguri” ramane mai crocanta. Un sparanghel flescait e cel mai rau lucru 😀 !) Pentru risotto l-am fiert cam cinci minute, pentru ca l-am vrut totusi un pic al dente.

oala pentru sparanghel
oala pentru sparanghel. cu sparanghel alb, ca nu am fost inspirata sa fac poza si cu cel verde 😀

Dupa ce s-a fiert, il scoatem din apa si il punem la scurs, dupa care il taiem in bucatele cam de 1,5 cm si il lasam in pace pana la pasul urmator.

Acum ne ocupam si de orez.

Taiem ceapa marunt si o calim usor in unt si ulei. Dupa ce ceapa se inmoaie si devine usor aurie, adaugati si orezul si caliti-l un pic si pe el. Amestecati fara oprire, ca sa nu aveti surprize. Adaugati apoi paharul de vin si asteptati sa fie absorbit in orez. Nu uitati sa mai amestecati din cand in cand.

Acum puteti incepe sa adaugati apa sau supa clara de legume, treptat, pana cand orezul este complet fiert. Spre final adaugati sparanghelul taiat bucatele. Cu putin inainte de a inchide focul, adaugati si parmezanul si amestecati usor pentru a-l incorpora. Asezonati cu piper. Gustati sa vedeti daca este indeajuns de sarat si potriviti de gust.

Puteti decora eventual cu niste parmezan ras si cu bucatele de sparanghel (partea de sus, cea care pare un mugure).

Merge de minune cu un vin alb sec.

*Voiam sa va mai zic ceva despre cojile de sparanghel. Nu le aruncati, le puteti fierbe separat, cu un pic de sare, si obtine astfel o baza delicioasa fie pentru un alt risotto, fie pentru supe!

Mahlzeit! Pofta buna!

ps: lasati o vorba sa ne spuneti daca voua va place sparanghelul sau nu, cum il pregatiti, cat costa prin piete, de-astea :D!

 

 

Anunțuri

17 gânduri despre „risotto cu sparanghel verde si cateva ponturi pentru curatarea sparanghelului

    1. multumim! dar sa stii ca acum facand mai des, incurajez lumea sa gateasca risotto! chiar daca o dai in bara la inceput, merita efortul! mie prima oara mi-a iesit un fel de pilaf sarbesc 😀 😀 :D. foarte bun de altfel, cred ca asta e avantajul ca nu ai cum sa stici gustul!

      Apreciat de 1 persoană

  1. Tocmai am un kg de sparanghel verde in frigider…am si orez arborio, dar nu ma dau in vint dupa risotto, poate nu-l fac bine?!
    Eu fac sparanghelul supa sau la cuptor…cu sos olandez(nu stiu sigur daca e olandez: cu galbenus, unt si lamiie) e o bunatate.

    Apreciază

    1. olandez ii zice. nu e obligatoriu sa faci risotto, noua pur si simplu ne place mult. la cuptor imi place si mie, chiar si numai uns cu nitel ulei de masline si presarat cu sare de mare mmmmmm! am facut azi de exemplu o budinca minunata cu sparanghel si ciuperci! oricum ar fi, e buuuuuun! pofta buna, Elena!

      Apreciază

    1. tocmai asta e ideea! trebuie sa fie un pic al dente, altfel e bleah :D! eu zic sa ii dai o a doua sansa, cu vita merge excelent, inclusiv facut asa, rapid, la tigaie! eventual tras in ulei din acela in care au stat rosiile uscate. mnom :D!

      Apreciază

  2. Aha ! Subscriu ca risotto cu sparanghel e o mancare de exceptie.
    Eu il fac de vreo doi ani, de cand am gustat risotto la mama lui si am inteles cum se face, Cu spranghel salbatic, de preferinta, pe care il sotez direct in tigaie inainte de a pune orezul. Pun si nitica apa si cand se evapora, adaug ceapa si apoi orezul. In final pun unt din belsug, dupa ochi si nici nu ma socotesc la pecorino 🙂 Vin n-am pus pana acum, dar o sa-l incerc cu siguranta, imi place cum suna 🙂 Si eu pun tot Arborio, dar imi place mai mult Vialone, numai ca in Grecia, ioc 🙂
    De Paste am facut salata de sparanghel verde, cinci legaturi gasite ca prin minune in piata cu 1 euro legatura. Foarte dulce si bun si cred ca a fost ultimul pe anul asta. La noi sezonul e deja pe sfarsite.

    Apreciază

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s