acasa · ce mancam la Viena · culinar · Germania · mancare austriaca · mancare buna la Viena · miercurea fara cuvinte ca avem gura plina · retete culinare · stil de viata austriac · tara si oamenii sai · totusi asta nu e un blog culinar · viata la Viena · Viena

azi gatim! am 5 idei cu sparanghel. si am sa va spun si o poveste!

Prima oara cand am gustat sparanghel a fost acum mai bine de 11 ani, in Germania, la Berlin. Colegii mei nemti, care crescusera in partea socialista a Germaniei (ia sa va vad, mai stiti care era RFG si care RDG 😀 ? ), imi povesteau ca parintii lor foloseau pana si cel mai mic peticut de pamant ca sa cultive sparanghel. Printre blocuri, in locusoare care ar fi trebuit sa fie spatii verzi, pe la prieteni, rude, cunoscuti care, nu se stie prin ce minune, mai aveau acces la pamant, peste tot se cultiva, pe ascuns, desi in vazul lumii, sparanghel. Un coleg imi spunea chiar de curand, dupa calatoria la Meissen, ca in partea aia de Germanie, abia asteptau sa vina primvara ca sa mai aduca in farfurii si alt gust, dincolo de cel al cartofilor. Noi ne-am delectat acum acolo cu o savuroasa supa de cartofi, bogata, cu bucatele de carnaciori. Dar prin anii ’80 ea era aproape singura mancare pe care nemtii din regiunea respectiva o puteau pune pe masa. Fara carnaciori. Cand venea primavara insa, si aparea sparanghelul, nu era bucurie mai mare! Gustul proaspat si dulce al acestei legume era o incantare si un rasfat!

Ciudate sunt toanele istoriei si ale bucatariei, insa. Dintr-o leguma a omului sarac si infometat, azi sparanghelul e la loc de cinste in farfuriile noastre, apreciat, iubit, la fel de asteptat ca si pe vremuri 😀 , dar din cu totul alte motive.

Nu as zice ca povestile pe care oamenii mi le-au spus de-a lungul timpului despre sparanghel nu au influentat – macar un pic – pasiunea mea pentru el. Daca la inceput nu il mancam decat la restaurant, am inceput incet-incet sa il gatim din ce in ce mai des si acasa. Iar gatitul asta acasa e un lung proces de invatare. De la textura, timp de fierbere/ frigere/ coacere, la combinatii, la descoperirea multor alte noi feluri de a-l gati.

Daca as putea acum gati o saptamana numai meniuri cu sparanghel? Raspunsul este fara dubii da 😀 ! Hai sa vedem niste exemple 😀 !

Mahlzeit! Pofta buna! Voi ati incercat sparanghel pana acum?

tarta sarata cu sparanghel
tarta sarata cu branza dulce si sparanghel
sparanghel simplu cu sos
sparanghel cu sos olandez, cartofi fierti si sunca
sparanghel si sos olandez
fara sunca 😀
sparanghel cu oua ochiuri
un clasic favorit si simplu: sparanghel verde cu ou ochi
budinca de sparanghel cu coaste la cuptor
budinca de sparanghel si ciuperci, cu costite
Anunțuri

10 gânduri despre „azi gatim! am 5 idei cu sparanghel. si am sa va spun si o poveste!

  1. Mbai, lasa-ma ca eu iar nu gasesc proaspat. Si ultima data am facut un gratin de cartofi noi cu sparanghel de infuleca T in disperare. Omg , deja salivez 😀
    Daca ma gandesc ca acum cativa ani cand stateam in Bavaria si era de 3 ori pe sapt pe masa faceam figuri… 😀 Pfff

    Apreciat de 1 persoană

  2. RDG – Republica Democrata Germana, adica partea comunista si RFG – Republica Federala Germana, adica partea occidentala. Stiu ca stiti, dar mi-a facut placere sa scriu. 🙂
    Le-am vizitat pe amandoua in 1984. A fost prima mea iesire in afara tarii. Aveam 18 ani, eram sportiva. Ce frumos a fost ! La acea vreme, mi s-a parut ca RDG-istii o duceau mult mai bine ca noi, dar poate era doar o impresie. In schimb in RFG a fost raiul pe pamant ! 🙂
    Cat despre sparanghel, in Ro e scump ca aurul, zici ca gatesti lingouri. 🙂 Glumesc, e foarte bun ! Cel mai mult mi-a placut pe gratar.

    Apreciat de 1 persoană

    1. hihihi, multumesc pentru raspunsul la provocare :D! sa stii ca si eu am crezut multa vreme ca RDG-istilor le mergea bine. inca mai cred ca le mergea oricum mai bine decat noua :D, insa mi se face pielea de gaina cand gasesc niste similitudini intre viata de acolo si de la noi, in vremurile acelea… cat despre sparanghel, sa stii ca si aici e foarte scump! pe masura ce inainteaza sezonul se mai ieftineste, eu conduc niste kilometri buni ca sa il iau direct de la producator – mai ieftin, se compenseaza benzina prin faptul ca mai iau si alte legume, fac aprovizionare serioasa 😀

      Apreciat de 1 persoană

  3. am descoperit si noi recent sparanghelul, cand ne-am mutat in Germania. il fac destul de simplu – ori 1) in tigaie unsa cu putin unt, tinut vreo 2 min pe o parte si vreo 2 min pe cealalata la foc mediu spre mare, apoi stropit cu zeama de lamaie si sare si ras parmezan peste el (si de obicei merge asa alaturi de peste) ori 2) in omlete.

    voi incerca si alte retete cu sparanghel, am vazut cateva variante in pozele tale care imi fac cu ochiul 🙂

    Apreciat de 1 persoană

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s