Viena pentru incepatori: Hundertwasserhaus, sau atunci cand bucuria intalneste ecologia

M-am intrebat adesea, la fiecare vizita pe care am facut-o acestei cladiri colorate, cum o fi sa locuiesti acolo. Pe de o parte, ma fascineaza fatada colorata, cu accente vegetale, si mi-as dori sa am si acces in interior. Pe de alta parte, ma inspaimanta multimea de turisti galagiosi care se invart in jurul Hundertwasserhaus si fotografiaza tot ce misca 😀 , asa cum am facut insa chiar si eu, intai in calitate de turista, mai apoi in calitate de localnica. Pentru ca nu ai cum sa nu fii fascinat de bijuteria asta arhitectonica, de jocul de lumini si umbre care i se arata pe fatada la diferite momente ale zilei, de inegalitatea formelor sale surprinzatoare, de culori, coloane si arcade. In plus, modul in care s-a cautat integrarea naturii in constructie si folosirea materialelor biologice, nedaunatoare nici sanatatii oamenilor, nici mediului inconjurator, reprezinta o gandire cu mult inaintea vremurilor in care aceasta cladire a aparut.

Construita intre anii 1983 si 1985, cladirea aceasta poarta cumva pe nedrept doar numele lui Hundertwasser, fiind mai putin cunoscut (ori mai degraba ignorat) faptul ca numele sau este de fapt Hundertwasser-Krawinahaus. Profesorul universitar arhitect Josef Krawina este cel care a creat planurile initiale ale cladirii, inca din anul 1979. Desi la inceput Hundertwasser se aratase entuziasmat de colaborarea cu Krawina, comparandu-l cu monstrii sacri ai arhitecturii austriece, Otto Wagner si Josef Hoffman, mai tarziu au aparut diferende intre artist si arhitect, pornite de la ideile referitoare la modul in care ar trebui sa arate fatada casei.

In prezent, Viena nu mai poate fi gandita in absenta acestei cladiri spectaculoase, asa ca daca veniti pe-aici, musai sa o vizitati. Cel mai simplu ajungeti la Hundertwasserhaus cu tramvaiul numarul 1 in directia Prater Hauptallee, pana la statia Hetzgasse. De acolo mai parcurgeti cam 100 de metri in directia de mers a tramvaiului, pana dati de Kegelgasse si, respectiv, de Hundertwasserhaus. Tramvaiul il puteti lua, de exemplu, de la Schwedenplatz (unde puteti ajunge usor cu metroul U1).

Pentru a admira aceasta cladire nu se percepe nicio taxa 🙂 .

Reclame