Austria pentru incepatori: pranzul de dupa drumetie si o reteta traditionala de Steirisches Türkentommerl, prajitura cu malai

Va povesteam despre Aflenz si minunatele sale imprejurimi, insa nu v-am spus si cat de bine am mancat acolo. Desigur, trebuie sa va pregatesc o postare si despre drumetia in sine, insa inainte de a urca pe munte zic sa ne intremam cu ceva bucate faine specifice landului Stiria 😀 ! Nu de alta, dar nu vreau sa va pierdeti avantul si nici suflarea cand om incepe sa urcam pe munte :p !

Acuma, nu stiu voi cum sunteti, dar mie imi place mult sa mananc pe unde mergem. Nu-s pretentioasa, ma multumesc si cu putin (si, de altfel, chiar mananc putin) si apreciez mai mult decat orice mancarurile simple, cu ingrediente oneste si arome bine definite. Pornind de la aceste premise, era clar ca abia asteptam sa gust din mancarea de cabana 😀 , pe care, pe langa bucatar, si aerul tare munte si oboseala adunata pe carari o fac si mai gustoasa!

Inainte de a porni pe ultimul traseu, de aproximativ o ora, ne-am oprit la Almrausch ca sa ne scoatem un pic bocancii si sa ne intindem pe sezlonguri, la soare. Si, desigur, pentru a manca o supa satioasa si o bucata de prajitura, cum ii sta bine drumetului obosit. N-am fost dezamagiti, chiar daca eu visam la o Kaspressknödelsuppe 😀 – supa cu galusca de paine si cascaval – si am gasit doar Suppe mit gebackenem Speckknödel – adica supa cu galusca de paine si slana 😀 . Nu era momentul sa facem nazuri, asa e 😀 ? Plus ca ne-am si indulcit minunat cu o prajitura cu caise, dar si cu o specialitate traditionala stiriana, Steierisches Türkentommerl.

Ati gustat vreodata alivanca moldoveneasca? Daca da, atunci va spun ca gustul tobei turcesti stiriene (cam asa s-ar traduce numele prajiturii) se apropie de cel al alivancii. Daca n-ati gustat, e vremea atunci sa va suflecati manecile si sa intrati in bucatarie 😀 .

Pentru Steierisches Türkentommerl avem nevoie de:

100 gr malai

60 gr zahar pudra (desi eu de obicei pun mai putin, spre deloc, dar daca voua va place mai dulce, nu va sfiiti)

1/4 l lapte

1 ou

3 lingurite de coaja rasa de lamaie

2 linguri de unt, topit

500 gr mere, taiate felii

2 linguri stafide

1 pachetel zahar vanilat

1 lingura suc de lamaie

daca vreti, inca niste zahar pudra pentru decor

Procedura e simpla: amestecati malaiul cu zaharul pudra, oul, laptele si coaja de lamaie. Adaugati apoi untul topit, amestecati din nou. Turnati compozitia intr-o tava in care ati pus inainte hartie de copt.

Dati la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 10 minute.

Intre timp, luati o tigaie, puneti in ea feliile de mere, stafidele si zaharul vanilat. Caliti putin, cat sa se inmoaie nu foarte tare merele. Puteti adauga aici lingura de zeama de lamaie, pentru ca astfel merele isi vor pastra nu numai culoarea, ci si gustul un pic acrisor.

Scoateti compozitia de mamaliga de la cuptor, puneti merele din tigaie peste ea, bagati la loc la cuptor pentru vreo inca 20-25 minute, sau pana cand vi se pare ca s-au inmuiat de tot merele, iar compozitia de malai este ferma. Timpii de coacere sunt in functie si de fiecare cuptor, trebuie sa ii adaptati la ce aveti pe acasa.

Cat despre modul de prezentare, aveti doua posibilitati: ori lasati prajitura in pace 😀 si o taiati bucati dupa ce s-a racit, ori o maruntiti in bucati mai mari, cu doua furculite, dupa cum va taie capul, model Kaiserschmarrn 😀 . Oricum ar fi, e tare buna, iar mie imi place si cu nitel iaurt simplu 😉 .

Mahlzeit si pofta buna!

Reclame

4 comentarii

Comentariile sunt închise.