sus, tot mai sus: Riga si Vilnius si doua panorame pe care n-ar trebui sa le ratezi daca ajungi pe-acolo

Printre lucrurile cele mai faine pe care mi le doresc de la un oras, se afla si niste puncte de unde sa ma pot delecta cu o panorama minunata. Nu de alta, dar hai sa recunoastem, tuturor ne place sa avem senzatia aceea ca ni se asterne lumea la picioare 😀 ! In plus, mie personal mi se pare fascinant sa ma uit de sus in jos la furnicarul urban in care se amesteca oameni si masini. E ca si cum, pret de cateva minute ai lasa in urma agitatia vietii cotidiene si te-ai retrage pe un varf solitar, unde doar un zumzet ca de albine iti mai ajunge la urechi 😀 . Ha! Dar gata cu poezia, sa trecem la fapte.

La Riga, dupa ce am vizitat piata, am pornit sa exploram imprejurimile ei. In mod special ma atragea pe mine o cladire ce semana puternic cu Casa Scanteii – Casa Presei Libere pentru cei mai tineri dintre voi. Am ajuns langa ea, am fotografiat-o, si abia apoi am vazut un panou care ne spunea ca ne aflam in fata Academiei de Stiinte si ca daca urcam pana la etajul 17 putem sa ne bucuram de panorama orasului.

Zis si facut! Am intrat, am cumparat biletele si am urcat cu liftul. Ce a urmat, vedeti in fotografii (clic pe oricare dintre ele pentru a le vedea la dimensiune mai mare):

Unde: Academia de Stiinte, situata pe Akademijas laukums 1, Riga.

Pretul biletului: 5 euro de persoana.

***

La Vilnius ne-am bucurat de panorama orasului asa cum se vede ea din Turnul Gediminas, numit astfel dupa Gediminas, Marele Duce al Lituaniei, cel care a construit primele fortificatii din lemn. Turnul acesta a fost reconstruit in anul 1930 de catre arhitectul polonez Jan Borowski, iar putinele marturii arheologice ale castelului din care facea parte si turnul au fost reconstituite pas cu pas pe baza documentelor istorice.

Pe dealul unde se gaseste turnul se poate ajunge fie la pas, pe drumul pietruit, fie cu funicularul. Pretul unui bilet de funicular este de 1 euro pentru o directie, sau 2 euro dus-intors.

Unde: Arsenalo g., nr. 5, Vilnius

Pretul biletului: pentru intrarea in turn 4 euro de persoana. Pentru elevi, studenti si seniori pretul este de 2 euro.

1 comentariu

Comentariile sunt închise.