San Marino sau Sfantul Marin? o republica-enclava in Italia, unde se vorbeste de zor romaneste

61,2 kilometri patrati de republica! Dupa Vatican, asta e locul cel mai mic in care am fost pana acum. Un pui de republica, ce sa mai :D, desi e cea mai veche republica din lume! Fondarea ei ii este atribuita Sf. Marinus, undeva in jurul anului 301 AD, iar de-a lungul istoriei aceasta tara micuta a reusit cumva, cu multa inteligenta, sa isi consolideze teritoriul si sa  isi obtina independenta. In zilele noastre, republica numara cu putin sub 33.ooo de locuitori, ale caror venituri se datoreaza in special turismului. Taxele pe care le platesc se pare ca sunt indestulatoare astfel incat serviciile medicale sa fie aici complet gratuite. Cam asta ar fi in cateva cuvinte Republica San Marino si, in ciuda faptului ca istoria sa cuprinde o multime de alte informatii interesante, am sa va las sa le descoperiti singuri, iar eu am sa trec la partea turistica si personala a acestei postari.

Calatoria pe care am inceput-o la finele lui august avea ca tinta Venetia, dar pentru ca tot aveam sa strabatem atata cale cu masina, am zis ca poate ar fi o idee buna sa mergem sa vizitam si Città di San Marino. Zis si facut! Am rezervat hotelul si am inceput sa pregatim calatoria. Cu hotelul (Best Western) a fost o poveste relativ amuzanta, pentru ca booking.com ni l-a vandut ca fiind situat la 3 km de centrul orasului, el fiind de fapt la vreo 9, asa cum am constatat la sosire. N-am lasat asta sa ne strice sederea, mai ales ca pretul fusese cu adevarat bun, hotelul arata grozav si… la receptie am dat si peste o romanca de-a noastra :D, cu care mi-a facut mare placere sa vorbesc si sa schimb impresii. De la ea am primit si multe informatii si ponturi folositoare pentru oras, asa ca nu ma pot declara decat multumita de aceasta intamplare :).

Dupa ce am lasat bagajele si-am dormit o jumatate de ora (facusem drum intins de la Viena, cu doar cateva mici opriri), ne-am urcat din nou in masina si am pornit la explorat. Prima tinta: muntele Titano. Vazusem deja turnurile si fortareata de pe drum, eram curiosi sa le vedem si de aproape si, mai ales, sa vedem panorama. N-am fost dezamagiti!

Am parcat in parcarea nr. 9 (sunt numeroase zone in care se poate parca in orasul vechi), acoperita, care ne-a oferit si un mic discount gratie cardului San Marino primit de la romanca noastra de la hotel :). Apoi am inceput sa folosim diferitele lifturi care exista acolo pentru a ajunge in varf. Daca turistul se plictiseste de mers cu liftul, se gasesc si scari unde sa isi exerseze glezna si piciorul frumos :D.

Intrarea in permetrul primului turn – Guaita – costa 4,50 eur de persoana si include si vizitarea celui de-al doilea – Cesta.

Mai jos aveti cateva fotografii, pe care le-am selectat din multitudinea de imagini pe care le-am prins in obiectivul camerei. Panorama este superba, jocul de lumini si umbre la ora aceea a dupa-amiezii, cand se apropie deja seara, era mult prea interesant ca sa nu il bag in seama.

In curand, va voi povesti si restul aventurii la San Marino :), asa ca va rog sa reveniti!

Pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii. Nu uitati sa lasati o vorba buna in urma voastra si/sau un like paginii mele de Facebook.

Reclame

3 comentarii

Comentariile sunt închise.