Ravenna in lumina verii

Sa cuprinzi in doar cateva ore toata frumusetea pe care ti-o poate oferi Ravenna poate fi o misiune aproape de imposibil. Dar cum nimic nu e imposibil daca macar incerci sa realizezi lucrul ala, ne-am inarmat si noi cu multa ambitie in ziua cand am ajuns in orasul mozaicului si ne-am propus sa vedem cateva dintre cele mai importante obiective. Desigur, in stilul caracteristic, pe drum am mai gasit inca ceva de vazut, slava Cerului pentru zilele lungi de vara, caci astfel am reusit sa ne satisfacem toate ambitiile si curiozitatile!

dupa-amiaza-la-ravenna

Pana sa incepem sa ii descoperim mozaicurile, ne-am plimbat un pic pe stradute. Si zic iar ca nimic nu se poate compara cu lumina italiana de vara! Coborata printre cladiri, se reflecta in ferestre si, odata ajunsa pe pamant, face la randul sau mozaicuri temporare si jucause. Si-apoi culorile! Nu e de mirare ca oamenii, vazand lumea din jurul lor in astfel de nuante minunate, au decis sa ia fragmente de piatra in culori felurite pentru a recompune realitatea in opere de arta impresionante.

Acum in jur de 1600 de ani, Ravenna avea sa fie capitala de trei ori: o data a Imperiului Roman de Apus, apoi a Regatului Ostrogot, sub Theodoric cel Mare, apoi a Imperiului Roman de Rasarit. Aceasta perioada i-a oferit bogatia – nu numai materiala, ci mai ales culturala. Iar de bogatia culturala a Ravennei ne putem bucura si noi astazi. Nu mai putin de opt cladiri sunt inscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, iar mozaicurile nu sunt singura minune ce se poate admira aici. De la stilul romanic la cel gotic, si pana la baroc, toate se gasesc aici. Dante Alighieri si-a purtat pasii prin orasul care l-a fermecat apoi, cu cateva secole mai tarziu, si pe Gustav Klimt.

Inainte sa va port printre covoare de piatra marunta, tavane care cuprind intreg cerul si pereti acoperiti cu impresionante carpete de culoare si migala, va las sa va rataciti un pic si voi prin fotografiile facute pe strazile Ravennei. Bucurati-va, incarcati-va de lumina si reveniti apoi pentru postarile urmatoare!

(pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii!)

 

Anunțuri

3 comentarii

Comentariile sunt închise.