Bratislava, orasul gradinilor de pe acoperis

panorama Bratislava

De la Viena la Bratislava e doar o aruncatura de bat. Proximitatea asta ma face adesea sa uit ca e vorba de o calatorie intr-un oras dintr-o alta tara, iar ieri, de exemplu, cand am plecat intr-o scurta vizita in capitala slovaca, a trebuit sa ma intorc sa imi iau buletinul. Nu de alta, dar in vremurile astea, in care circulatia e libera, dar nu prea, nu mai stii niciodata daca nu cumva te opreste cineva la granita sa te intrebe de binete. Si nu, in Austria nu e obligatoriu sa porti buletinul la tine, caci, la o adica, te poti legitima la fel de bine si cu carnetul de conducere. Nu la granita insa (desi pana acum, chiar nu a fost cazul niciodata de vreun control). Cu toata intoarcerea mea din drum, calatoria pana la Bratislava a fost tare faina. Toamna coloreaza frumos copacii de pe marginea autostrazii, soarele care se joaca de-a v-ati-ascunselea printre nori creeaza forme interesante din umbrele eolienelor, traficul era si el linistit, ce sa vrei mai mult.

Partea buna la a avea prieteni pe ici, pe colo, prin alte orase, e ca ajungi sa vezi si o parte mai putin stiuta a acelor locuri. Ador sa descopar, asa cum imi spunea cineva, de mult, la Belgrad, tainele nestiute ale oraselor, partea aceea mic-burhgeza, daca vreti, colocviala, micile romantisme urbane :D, mirosul de mancare gatita care se strecoara pe sub usi, da da. Bratislava asta de acum, a blocurilor noi, construite in spatiile libere din mijlocul zonelor cu blocuri vechi, a venit ca o confirmare a dorintei de verde a locuitorilor: toate acoperisurile-s verzi. Mici gradini urbane cochete, cocotate pe acoperisuri, cu peluza si chiar si masina de tuns iarba, cu loc de joaca pentru copii, cu tufisuri si flori.Un fel de guerilla gardening in spatiu privat.

Desigur, intrebarea care mi-a rasarit in minte, dupa primele secunde de admiratie, a fost de ce nu s-au facut parcuri, in loc de cladiri, daca oamenii tot duc atat de mult dorul verdelui? Un posibil raspuns ar fi „din egoism”, din dorinta (usor nesabuita) de a avea peticul tau de verde, chiar si in mijlocul orasului. Un loc pe care sa il simti tu, al tau: floarea ta, iarba ta, locul tau. Sa beneficiezi de avantajele locuitului la bloc (oricare ar fi acelea), avand in acelasi timp si senzatia ca esti in mijlocul naturii. Dar, pana la urma, habar n-am daca exact asa stau lucrurile. Ma bucur insa ca vizita asta scurta la Bratislava mi-a dat ocazia sa speculez un pic pe tema gradinilor urbane :D.

(pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii.)

 

 

Anunțuri