Austria · blog despre Viena · calatorie la Viena · ce sa fac la Viena · ce sa vad la Viena · chestii pe gratis · city break Viena · fotografie · gratuit la Viena · imagini din Viena · info utile Viena · informatii despre Viena · istorie · pe jos prin Viena · scriu despre Viena · tara si oamenii sai · toamna la Viena · viata la Viena · Viena · Viena in 24 de ore · Viena pentru incepatori · weekend la Viena

Viena pentru incepatori: cateva cuvinte despre farmaciile vechi ale Vienei

farmacii istorice la Viena

Cred ca nu exista oameni carora sa le placa sa mearga la farmacie. Ii excludem, desigur, pe farmacisti si pe cei pasionati de acest domeniu, lor le acordam circumstantele atenuante necesare, caci e de inteles ca atunci cand exista fascinatie, exista si placere. Noua, celorlalti, carora ne e dat sa intram in farmacii doar cand suntem bolnavi, nu ne ramane decat sa ne uitam piezis la aceasta institutie. Asemeni spitalului, si farmacia e un loc pe care nu-ti doresti sa il vizitezi, decat daca este organizat sub forma de muzeu. Si poate ca nici atunci. E drept ca am mers (nu mai intrebati unde, oare la Brasov?!) intr-o cafenea deschisa intr-o fosta veche farmacie. Nu m-am simtit bine 😀 si nici n-au avut ce sa imi faca, deci am plecat.

Exista totusi un moment cand nu ma sfiesc sa ma apropii de vreo farmacie: atunci cand am la mine aparatul foto. La Viena mi se par deosebit de interesante in special fatadele si siglele farmaciilor. Cele mai multe anunta cu emfaza data fondarii farmaciei: cu cat mai veche, cu atat mai bine-vazuta. Caci, ca orice alt lucru la Viena, si farmaciile duc aici in carca o istorie indelunga.

Documentele atesta existenta primului farmacist vienez inca de pe la 1320. Acesta era un negustor si nu era nobil – caci pana la acel moment, numai imparatul si nobilii de la curtea sa avusesera acces la serviciile medicilor si farmacistilor. Primele reglementari ale breslei farmacistilor apar la 1465, cand se limiteaza prin lege la doar 10 numarul de farmacisti din oras (de mentionat ca si in prezent in Austria numarul farmaciilor este reglementat, nu pot aparea precum ciupercile dupa ploaie unde si cand ii vine cuiva vreo idee).

In districtele care se invecinau cu ceea ce cunoastem azi sub numele de Innenstadt ( centrul istoric al Vienei, sau districtul 1 ), au aparut cateva farmacii abia in secolul al 17-lea, iar in districtele marginase, abia in secolul al 18-lea. Multe dintre aceste farmacii istorice, care au rezistat pana in zilele noastre, se mandresc, asa cum spuneam si un pic mai sus, cu istoria lor indelungata si si-au pastrat multe obiecte vechi, de la sigla pana la tejghele, ori chiar si aparate vechi de productie a medicamentelor (desigur, azi doar obiecte de muzeu), ca semn al traditiei si continuitatii.

Inca un lucru care mi se pare interesant legat de istoria farmaciilor in Viena, este ca inca din secolul al 16-lea existau registre oficiale cu retetele pentru producerea medicamentelor, detaliind componentele si modul de preparare. In acelasi timp existau si liste oficiale de preturi pentru aceste medicamente, cu mentiunea ca pacientii saraci primeau medicamentele la pret redus. In registrul farmaceutic de la 1744 erau listate 844 de medicamente, majoritatea facute din plante. Medicamentele sintetice au inceput sa apara abia in jurul lui 1800, ele inlocuind apoi treptat-treptat remediile naturale.

Scriind toate aceste lucruri interesante despre farmaciile vieneze, institutiile cu pricina parca nici nu mai par niste locuri nedezirabile, ci, mai degraba, mici muzee. Asa ca, daca ajungeti in calatorie pe la Viena, indreptati-va atentia si spre farmacii, din pura curiozitate turistica insa 🙂 !

ce sa vezi la Viena

Anunțuri

4 gânduri despre „Viena pentru incepatori: cateva cuvinte despre farmaciile vechi ale Vienei

  1. buna ziua am o intrebare pot sa procur un medicament din viena care se numeste tromboreductin .viata mea depinde de acest medicament care la noi in romania nu se mai da am trombocite multe si am urmat 3 ani cu acest medicament .dar din pacate nu ne mai abroba/ acum sunt disperata va rog sa-mi raspudeti cum sa fac .va multumesc

    Apreciază

    1. am cautat acum pe google, exista in Austria acest medicament, scris insa cu Th – Thromboreductin. se elibereaza insa in mod strict, numai pe baza de reteta. imi pare rau ca mai mult decat atat nu va pot ajuta 😦

      Apreciază

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s