Viena pentru incepatori: toamna la Viena in trei imagini si ceva mai multe ganduri

dive-in

Cati dintre voi cunosc sentimentul acela, ca nu avem sa ne cunoastem niciodata cu adevarat orasele? Ca pentru fiecare din noi, strazile nu-s decat niste inchipuiri, profund personale si absolut irepetabile, pe care doar noi le cunoastem asa. La asta ne indreptatesc miile de pasi facuti pe trotuarele acelea, miile de vise, ganduri, respiratii pe care le-am lasat in aerul citadin.

#seemycity

#lovemycity

Pana si hashtag-urile de instagram arata cu degetul spre ceva extrem de personal, luat in posesie fara forta, cu un firesc aproape enervant. Nici nu ne gandim ca orasul meu e poate si orasul tau, sau, si mai grav, orasul nostru. Ori ne gandim?!

Probabil ca toamna e anotimpul cel mai potrivit pentru astfel de reflectii urbane. Primavara nu prea avem timp de asta, fiind prea preocupati sa ne scuturam dupa frigul iernii. Vara este acel anotimp in care, cel mai adesea, ne aruncam orasul in cosul cu rufe murdare, caci e prea aglomerat, prea fierbinte, prea plin de turisti, prea orice ca sa il mai toleram fie si o secunda in plus, deci fugim cat de repede putem si cat mai departe, sa nu mai auzim de el.

Iarna orasul e invadat de veselia aproape ridicola a sarbatorilor si a pietelor de Craciun, decembrie fiind un fel de circ cotidian non-stop, care ne ameteste cu luminite colorate si mirosuri din ce in ce mai chimice de turta dulce si vata de zahar, doar ca sa ne trezim scufundati fara mila, de la 1 ianuarie incolo, intr-o galeata de un gri atat de profund incat ne dau lacrimile si ni se strepezesc dintii.

Toamna insa, in ciuda ploii si a vantului cu care vine la pachet, e anotimpul cel mai calm. Avem culori, avem Gemütlichkeit – confort -, avem liniste. Avem cafenele, avem muzee, avem esarfe calduroase in jurul gatului. Avem si soare din cand in cand si asta ne face, cumva, sa fim mai impacati cu orasul nostru. Sa il redescoperim, sa il varam din nou, acolo, la suflet, sa ne reindragostim de el. Pana in decembrie.

ce sa faci toamna la Viena

toamna-vieneza

1 comentariu

Comentariile sunt închise.