am fost acolo · blog despre Viena · bunatati vieneze · calatorie la Viena · ce sa mananci la Viena · city break Viena · culinar · dulciuri vieneze · info utile Viena · informatii despre Viena · mancare austriaca · mancare buna la Viena · of of mai mai · scriu despre Viena · toamna la Viena · totusi asta nu e un blog culinar · vacanta la Viena · viata la Viena · Viena · Viena in 24 de ore · Viena pentru incepatori · weekend la Viena

Viena pentru incepatori: meniu de toamna, sau ce mancam delicios la Viena

Ah, toamna, toamna cu frunzele ei colorate, cu soarele molcom si caldut! Ah, toamna, toamna cu ploile ei, cu vantul care te ia pe sus la Viena si iti strica mintenas coafura si iti ingheata nasul! Ah, toamna, toamna, cu roadele ei, cu mere, pere (stiti voi poezia!), dar si dovleci! Cu tulburel si vin nou, cu castane, cu arome. Caci nu vad remediu mai bun pentru o zi rece si involburata decat ceva bun de mancare, intr-un loc frumos si cald, alaturi de oameni dragi.

Toamna prin bucatariile vieneze are culori aurii, imitand natura, si gusturi care te incalzesc pe dinauntru – caci mancarea, cred oamenii pe aici, nu-i numai pentru trup, ci e si pentru suflet. Daca va poarta pasii prin Viena si va e pofta de ceva bun, uitati-va prin meniuri si dupa bucatele enumerate mai jos.

Daca va plac supele, si sunteti in cautarea unei farfurii aburinde care sa va dea energie, in perioada asta restaurantele se intrec care mai de care sa le ofere oaspetilor supe aromate de dovleac. La mare cautare sunt supele-crema de dovleac, eventual si cu ceva ghimbir, si musai-musai aromatizate cu ulei de samburi de dovleac.

supa-de-dovleac-cu-ghinbir-si-ulei-de-samburi-de-dovleac

Ori, daca vreti o supa care sa tina de foame, fara a mai fi nevoie sa mai mancati si altceva, incercati una dintre favoritele mele, Altwiener Erdäpfelsuppe – supa de cartofi in stil traditional vienez. Calorii cu carul, dar buna sa te lingi pe degete!

Ah, si daca tot am intrat pe teritoriul cartofilor (mana sus cui ii plac cartofii!), ce-ati zice de un gulas de cartofi. Eventual cu dovleac si musai cu sunca 😀 . Tot cu dovleac, un ragout de caprioara, caci vienezilor le place mult vanatul, iar toamna e anotimpul cel mai potrivit la Viena pentru astfel de delicatese.

O alta sugestie – pentru ca la Viena strudelul nu e numai desert: strudel sarat de dovleac. Am mancat de curand unul, de dovleac si cartofi, in sos gros de samantana si de ierburi aromate. Iarasi mii si milioane de calorii, dar bucataria traditionala vieneza vine, pe langa gustul divin, si cu mult aport energetic. Eh, dar mancand cu moderatie si apoi plimbandu-va prin oras, pe jos, zic ca nu merita sa va faceti probleme.

Bucataria de toamna mai aduce pe mese si Grammelknödel mit Sauerkraut – galuste cu jumari, servite cu varza acra.

Ah, si inainte de a ne ingrasa peste masura, zic sa trecem totusi si la desert: Topfengolatschen, placintele fragede cu branza dulce.

Mahlzei si pofta buna! Cine iese maine dis de dimineata la alergat 😀 ?

Anunțuri

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s