Viena pentru incepatori: la pas prin Griechenviertel intr-o zi cu ploaie (1)

ce sa vad la Viena arhitectura si arta

Cine isi inchipuie ca Viena e trista si posomorata in zilele cu ploaie, nu prea are dreptate. In orasul asta, chiar si in zilele in care soarele decide ca are nevoie de o pauza, tot se gaseste cate ceva care sa te faca sa zambesti. Uneori, sunt chiar niste raze de soare, aurii, calde, desi stilizate in decoratiuni opulente pe fatadele cladirilor.

ce sa vad la Viena

Unul din locurile din oras care ma fac sa ma simt bine, indiferent de conditiile meteo, e zona din jurul Fleischmarkt, cunoscuta sub numele de Griechenviertel – cartierul grecesc. De la Griechengasse, cu un urcus sprintar si scurt pe scarile Hafnersteig, apoi pe Fleischmarkt, aceasta micuta zona istorica este plina de farmec, dar si de povesti si anecdote. Desigur, numele si l-a primit datorita faptului ca deja de pe la finele secolului al 16-lea aici se asezasera nenumarati negustori si mestesugari greci, care au venit si s-au adaugat micilor comunitati deja existente aici si aparute imediat dupa cucerirea Constantinopolului. Pe la mijlocul secolului al 19-lea grecii bogati incep sa se mute din acest cartier, dar el ramane, oricum, un punct de intalnire al comunitatii grecesti, nu atat datorita bisericii ortodoxe existente aici, ci mai ales al tavernei cu care biserica se invecineaza si in zilele noastre.

Un lucru extrem de interesant despre aceasta zona este existenta a doua biserici grecesti ortodoxe invecinate. Cea din fotografii, biserica Sfanta Treime, a fost singura biserica vieneza de alta confesiune decat cea catolica ce a avut dreptul inainte de anul 1848 sa aiba un turn cu clopot.

ce sa faci la Viena iarna sau toamna
biserica greceasca Sfanta Treime, de pe str. Fleischmarkt

ce trebuie sa vad neaparat la Viena

Daca in alte orase exista o singura comunitate greceasca, destul de compacta, la Viena au existat doua comunitati. Povestea acestora, dar si povestea legata de cealalta biserica din Griechenviertel, va urma in curand, asa ca va invit, ca de fiecare data, sa mai intrati pe-aici din cand in cand, in asteptarea continuarii 🙂 .

Reclame