Viena pentru incepatori: 7 lucruri interesante despre transportul in comun din Viena, pe care trebuie neaparat sa le stii

ce-sa-fac-la-viena-in-septembrie

Ce stim cu totii despre transportul in comun din Viena este ca e foarte bine organizat si prietenos, chiar si cu copiii – mai ales din punct de vedere al facilitatilor de pret. Ajungi pana in cele mai indepartate coltisoare ale orasului cu el, ba chiar si dincolo de limitele orasului, de exemplu la aeroport. Desi uneori vagoanele de metrou sunt atat de aglomerate, incat imi aduc aminte de vremurile in care, acasa, abia-abia de reuseam sa ne cataram pe scara autobuzului ca sa ajungem la liceu stil stardina :D, aici nu ma grabesc niciodata sa ma inghesui. Pentru ca atat metroul, cat si tramvaiele sau autobuzele, vin la intervale regulate, anuntate, cel mai adesea, pe tabelele electronice din statii.

Cand trebuie sa te astepti ca tramvaiul sa nu vina? Mai ales vara, cand sunt demonstratii sau festivaluri sau parade. Dar de obicei astea se anunta din timp, iar perioadele de disconfort sunt reduse la minimul necesar. Pana si aici se da dovada de organizare buna, desi, recunosc, am mai carcotit si eu cateodata, fiind luata prin surprindere 😀 !

Dar sa vedem, cum va promiteam in titlu, care sunt cele 7 lucruri interesante despre transportul in comun de la Viena 😀 ! In ordine absolut intamplatoare, iata:

  1. Compania Wiener Linien, care reuneste atat liniile de tramvai si autobuz, cat si cele de metrou, a luat fiinta in anul 1992.
  2. In anul 2014 un numar de 640.000 de persoane au cumparat un abonament de transport de un an.
  3. In Viena exista 5 magistrale de metrou: U1, U2, U3, U4 si U6. Nu, U5 nu exista 😀 .
  4. In Viena exista un autobuz nr. 5A, dar si unul 5B. Exista si unul 67A, dar si 67B si 67E. Daca nu esti atent, s-ar putea ca din cauza alfabetului sa incurci traseele 😀 .
  5. Traseele de tramvai au in Viena 176,9 km.
  6. Cel mai usor mod de a evita amenzile de parcare sau trafic in Viena este sa mergi cu transportul in comun.
  7. Daca mergi fara bilet insa, risti sa iei o amenda consistenta: 103 euro, platibili fie prin banca, in termen de trei zile, fie pe loc, in numerar.

Pentru cei care vor sa vina la Viena si vor sa isi planifice din timp bugetul alocat transportului, sugerez documentarea pe site-ul companiei de transport Wiener Linien. Este si in engleza si contine, detaliat, toate tipurile de bilete si abonamente pe care le puteti cumpara.

8 comentarii

  1. Noi am cumparat fie Viena Pass, pe câte 6 zile, card valabil pe toate mijloacele de transport – care oferă și reduceri la intrarea în unele muzee și alte obiective turistice, fie bilete pe câte trei zile, valabile pe toate mijloacele de transport (mai ieftine decât Viena Pass, dar fără reduceri la muzee). De fiecare dată, mijloacele de transport în comun, de la metrou până la tramvai, au mers impecabil. Încă un motiv ca să iubim Viena!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.