intalniri

ferestre-vieneze

Cel mai bine descoperi orasul mergand pe jos. Am spus asta mereu si continuu sa o cred. Il descoperi pe el si te (re)descoperi si pe tine. Ai oportunitatea sa il vezi, sa il auzi, sa il mirosi: cate orase v-au displacut din cauza mirosului? Mie destul de multe.

Bucurestiul o sa miroasa mereu a ardei copti si vinete coapte pentru mine. In perioada asta a ciorbe bune si sarmale.

Belgradul a pljescavica din gara.

Novi Sadul a Dunare.

New Orleansul a condimente dulci si iuti.

Viena… cu Viena e o intreaga poveste, o intreaga carte de mirosuri, nu pot sa culeg doar unul dintre ele. E mirosul de cafenea, e mirosul de Wirtshaus, care include musai snitel, e mirosul Praterului, e mirosul Dunarii la Donauinsel.

Nu stiu de ce imi asociez orasele cu mirosul de mancare, in primul rand. Poate pentru ca un oras iti vorbeste si asa, prin efluviile care se strecoara prin ferestrele lui? Poate pentru ca un miros bun, de mancare buna, se asociaza in mintea noastra cu confortul?

Dar cum e orasul atunci cand ferestrele spun alte povesti decat cele de gust?

E o straduta in Viena unde ajung din cand in cand. E o straduta ca oricare alta, nimic special. ba chiar e un pic anosta, as zice, asa cum sunt multe dintre stradutele vieneze de dincolo de centrul turistic. Trotuare inguste, cladiri austere, fara balcoane, ridicate cel mai probabil undeva prin anii 40, pic de verde nu e acolo, nici macar o buruiana. Ferestrele insa, ferestrele cladirilor astora ofera cele mai mari surprize. In fata uneia dintre aceste ferestre ma opresc mereu, sa ma uit la jucariile care isi sprijina nasul intotdeauna de sticla. Uneori sunt niste ursi, acum am stat de vorba cu un iepure 😀 .

am-stat-de-vorba-cu-un-iepure-la-viena

Dar nu numai ferestrele la care te zgaiesti din afara spun povesti. Intr-o zi, intr-o cladire de pe aceasta strada, am gasit o ciuperca la o fereastra. Nimic altceva, doar o ciuperca. Singura, dar nu singuratica. M-am intrebat daca nu cumva, la finele zilei, ciuperca face ochii mari, se intinde, casca putin, isi strange lucrurile si pleaca acasa, obosita dupa inca o zi intreaga de observat realitatea plictisitoare care curge lin pe strada pe care o are sub supraveghere…

ce mai vezi prin Viena

La fel de interesant mi s-ar parea sa aflu cine a pus ciuperca acolo si cu ce scop 😀 . Voi ce parere aveti? Cine o fi fost?

Reclame

2 comentarii

Comentariile sunt închise.