Viena pentru incepatori: calutii orasului si oamenii lor

de Craciun la Viena

de Craciun la Viena

Ce alta imagine e mai reprezentativa pentru Viena decat asta: calutii cu trasurile lor, si  vizitiii. Fiaker se numesc ei in germana austriaca, iar profesia asta a generat o gramada de alte denumiri conexe. Numele in sine, Fiaker – cine si-ar fi inchipuit? – vine de la un sfant irlandez, Fiacrius, care a trait in secolul al saptelea si care era sfantul patron al cailor.

Exista insa si un Fiakergulasch. Nu e de gluma cu gulasul asta, e mai aprig si mai indesat decat alte gulasuri. Tocmai ca sa tina de foame vizitiilor mereu infometati, mai ales pe timpul iernii. E facut din carne buna de vita, fiarta pe indelete. Dar inainte de carne, sosul cel bun si satios se face cu ceapa calita pana se aureste in untura de porc, se drege apoi cu boia dulce din belsug. Un gat de otet, ca sa stinga prajeala, apoi repede cu pasta de rosii, ce vine si ea sa completeze savorile. Sare, piper, chimen si niste maghiran pentru condimentare, apoi se pune si carnea si se toarna fix atata apa cat sa acopere un picut carnea. Dupa 2-3 ori de fiert, e gata gulasul. Dar treaba nu se termina aici: ca sa fie cu adevarat un Fiakergulasch si nu orice fel de gulas, el mai primeste in farfurie si un ou ochi, moale, prajit un unt, si vreo doi carnaciori. Ba chiar si niste castraveti in saramura mai vin sa completeze tabloul, iar uneori si niste Semmelknödel, ori Serviettenknödel. Sa tot mananci 😀 !

Dupa asa o mancare, se cere si o cafea buna! Exista si o specialitate de cafea numita chiar asa, Fiaker. Are alcool, cu aroma de pruna, ori cireasa. Ca sa potoleasca gulasul, zic.

Unora nu le plac trasurile, nu le plac vizitiii, nu le plac caii. Ba ca fac zgomot, ba ca fac mizerie, ba ca miros urat. Ma uit si ma mir: claxoanele nu par a-i deranja, si nici mirosul noxelor scuipate de tevile de esapament. Oameni si oameni. Viena insa ar fi mai putin Viena fara caii si trasurile lor, fara obiceiurile vizitiilor. Desi eu, una, as vrea sa vad calutii astia mai degraba undeva la tara, in natura, dincolo de poluarea urbana. Insa, probabil, asa cum unii oameni se simt bine in oras, asa si ei, sunt aici acasa.