poti vizita un oras doar intr-o zi? 5 motive pentru care eu zic ca da

calatorie la Malmö
sera-cafenea-la-malmo
Malmö, un oras in care am stat doar o jumatate de zi.

Cine n-a visat, macar o data, la o calatorie facuta pe indelete, cu timp berechet la indemana, fara stres, fara orare de respectat, fara de gandul la birou, la emailuri, la cate si mai cate? Sunt in jurul nostru si oameni care au reusit sa faca toate astea, sa isi ia niste luni si sa si le puna la dispozitie. Dar ce te faci cand n-ai luxul asta, nu ti-l permiti sau, pur si simplu, nu ai (inca) atat de mult curaj incat sa lasi totul in urma si sa pleci cu desaga in spinare? Pai ce sa faci, te adaptezi! De nenumarate ori am fost pusa in fata unei alegeri: am doar o zi la dispozitie sa vad un anume oras.

Ce fac?

Merg sau nu merg acolo?

E posibil sa vezi un oras doar intr-o zi?

Mai jos am cinci motive pentru care eu v-as incuraja sa faceti si excursii de o zi, daca va sunt la indemana:

  1. Mie nu mi-e teama de ideea ca am ratat vreun obiectiv turistic. Nu de alta, dar va fi intotdeauna cate ceva ce n-ai apucat sa vezi, din diverse motive. Plec la drum perfect constienta ca nu voi putea vedea acel oras pe indelete, ci am sa ii zgarii doar un pic suprafata. Dar e ok.
  2. Nu ma intereseaza sa fac aceleasi poze in aceleasi locuri ca toata lumea de pe internet. Iar asta e in stransa legatura cu punctul 1. Desigur, e valabila si reciproca, daca fac aceleasi poze la fel ca toata lumea de pe internet, nu ma supar 😀 . Important e ca am fost si am vazut.
  3. Stiu sa fac un plan simplu si eficient de calatorie. Ce mi-ar placea sa vad din orasul ala? Pai asta si asta si asta. Facem lista si pornim la treaba. Daca se intampla sa nu reusesc sa vad totul de pe lista, nu ma supar, asta e.
  4. Uneori, less is more. Asa s-a intamplat la Malmö. Nu stiu daca nu cumva, incercand sa vedem locurile mai populare si mai turistice din acest oras, n-am fi ratat inefabilul acelei amiezi petrecute in parc, nu stiu daca nu cumva amintirile pe care le am acum de acolo n-ar fi fost standardizate. Nu stiu. Si nici nu-mi pasa sa aflu.
  5. Decat de loc, mai bine un pic. Serios acum, atunci cand intrebarea care se pune este una de genul „mergem acolo si vedem ceva, sau nu mergem deloc?” am preferat intotdeauna sa raspund cu „mergem!”. Nu vad de ce n-ai face o excursie de o zi atunci cand ai posibilitatea, chiar daca e clar ca o sa vezi poate doar 10% din ce ar fi de vazut. Refuz sa ma stresez in vreun fel, prefer sa iau lucrurile asa cum sunt. In cele din urma, suntem plecati intr-o calatorie de placere, nu intr-o cursa nebuna contra cronometru.

Pana la urma, pentru mine, calatoriile – fie ele scurte, sau de durata mai mare – nu sunt altceva decat scrijelituri in cartea mea personala de geografie sentimentala. Si pentru ca vreau sa acumulez experiente si trairi, mai mult decat sa bifez niste liste numai pentru ca asa trebuie, orice pas facut in afara casei mele si a mediului familiar, e o pagina noua in cartea asta scrisa cu atata bucurie.

Voi ce parere aveti despre excursiile de o zi in orase mari? Da sau ba 🙂 ?

1 comentariu

Comentariile sunt închise.