Viena pentru incepatori: mancaruri verzi pentru Joia Mare

In Austria, Joia Mare se cheama de fapt Joia Verde. Din punct de vedere al traditiei, joia aceasta inainte de Paşte chiar nu are nimic de-a face cu culoarea verde, ci e vorba pur si simplu de o greseala in… pronuntie. Gründonnerstag, asa cum se cheama ziua aceasta in limba germana isi are de fapt originile in cuvantul grunen, care inseamna a se vaita, a plange, a jeli. Iar daca tinem cont de faptul ca in aceasta zi Isus lua ultima cina inainte de a fi urcat pe cruce, intelegem de ce se face referire la tristete si jale. Insa memoria populara se pare ca a asociat ziua aceasta mai degraba cu infrunzirea copacilor si inverzirea naturii. De aceea, in Joia Mare se mananca aici in special mancaruri verzi. Iata cateva idei, majoritatea cu spanac, caci el sta la loc de cinste in aceasta zi:

  • mancarea absolut tipica: spanac cu cartofi fierti si ou ochi sau ou fiert (tineti cont ca vorbim aici de o natiune predominant catolica, unde regulile postului – daca il mai tine cineva – sunt cu totul altele decat la ortodocsi.)

spanac cu cartofi fierti si ou pentru Joia Mare - traditie in Austria si la Viena

  • spaghete cu sos de smantana si spanac
  • strudel de spanac, cu sau fara branza feta
  • risotto cu leurda
  • quiche cu broccoli
  • sparanghel verde cu diverse garniturisparanghel cu oua ochiuri
  • supe verzi (foarte iubita este supa de mazare)
  • omlete cu verdeturi
  • Käsespätzle cu… desigur, spanac :D, sau alte verdeturi

Kaesespaetzle pentru Joia Mare in Austria

Pofta buna si Mahlzeit, dragilor! Voi ce puneti pe masa zilele astea?

Reclame