culinar · dictionar culinar austriaco-roman · mancare austriaca · mancare buna la Viena · of of mai mai · retete cu sparanghel · retete culinare · totusi asta nu e un blog culinar · Uncategorized

care e faza cu sparanghelul aţos

Daca dati o cautare cu „sparanghel” pe blogul asta, o sa gasiti cu siguranta un numar destul de mare de postari, mai ales daca tinem cont ca nu vorbim aici de un blog culinar, totusi 😀 . Dar ce pot face, leguma asta este in topul preferintelor mele, iar daca ne gandim ca un sparanghel bun apare doar o data pe an, timp de vreo doua luni, atunci sper ca intelegeti de ce toata frenezia asta 😀 .

Sa gatesti cum trebuie sparanghelul poate fi insa o mare provocare. In toti anii de cand l-am adus cu regularitate in bucatarie, am incercat sa ii descopar micile secrete, care nu-s insa putine. Ieri seara discutam pe facebook despre sparanghelul atos, de ce e el atos si ce putem face impotriva lui 😀 , asa ca azi de dimineata m-am trezit plina de avant sa va impartasesc cateva dintre elementele de intelepciune pe care le-am adunat in timp, in lupta mea cu sparanghelul 😀 .

Ca sa incepem cu ce este mai important: calitatea sparanghelului. Am sa imi permit sa stramb din nas la ideea sparanghelului adus – ca aici, de exemplu – tocmai din Peru. Trec peste toata prostia care inseamna transportul acestei legume de la celalalt capat al pamantului, atunci cand avem campuri imense de sparanghel la coltul casei, cum ar veni. Ah, daca vorbim de consumul acestei legume in afara sezonului ei pe plaiuri autohtone, atunci sa imi fie cu iertare. Am sa refuz si mai abitir sa il cumpar. De ce? Pentru ca e o leguma sensibila si simandicoasa, care, daca nu beneficiaza de calitatea cea mai buna, atunci mai bine nu ajunge in farfurie. Nici macar sub forma de supa. Punct. Iar in umila mea opinie, un sparanghel gustos e numai cel cules de langa casa, care are timpi de transport limitati la maxim si care nu zace cine stie cata vreme prin depozite, fie ele si refrigeratoare. Sa ma contrazica cine o vrea, bref este ca nu tin neaparat sa mananc sparanghel daca nu indeplineste aceasta minima conditie de a fi autohton. Poftim, asta patriotism, eh 😀 ?

Dar, dincolo de originea declarata pe eticheta, cum recunosc un sparanghel bun si proaspat? Si tineti, va rog, minte acest cuvant: proaspat.

  • varfurile sparanghelului nu trebuie sa fie inflorite, ci inchisesparanghel verde.
  • varfurile nu trebuie sa fie moi, triste, ori flescaite.

oala pentru sparanghel

  • daca strangeti capatul de jos al firului de sparanghel, acolo unde este taietura de la recoltare, trebuie sa iasa un pic de seva.
  • culoarea sparanghelului trebuie sa fie deschisa, luminoasa, de sus pana jos. Pete maronii sau de orice alta culoare nu sunt de dorit.
  • firul de sparanghel trebuie sa se rupa ca o surcica bine uscata, cu zgomot si foarte usor. Daca e moale si nu se rupe imediat, atunci e clar ca e vested.
  • Mai ales firele groase de sparanghel trebuie sa sune… ah, cum sa zic… ca un dovlecel copt si zdravan cand ii dati un bobarnac 😀 . a plin, a instrument muzical 😀 . Mvai, asta e cel mai greu de explicat 😀 !
  • Cu cat mai subtire coaja sparanghelului, cu atat mai bun. Daca e coaja prea groasa si daca nu o curatati bine, atunci riscati sa aveti in farfurie ceva atos si de nemancat. Cum recunoasteti un sparanghel cu coaja groasa? Foarte simplu: la capatul de jos trageti un pic cu unghia si vedeti ce se desprinde: coaja groasa, sau coaja subtire?
  • Frecate unele de altele, firele de sparanghel dintr-o legatura trebuie sa scartaie usor.

Recitind cele de mai sus ma umfla rasul, unele dintre recomandar suna ca un banc (sper eu bun 😀 ). Insa nu e pic de gluma, treaba e foarte serioasa cand vine vorba de sparanghel.

De aceea pun aici un

VA URMA.

Anunțuri

2 gânduri despre „care e faza cu sparanghelul aţos

bun venit! hai sa stam de vorba! dar, te rog, fara spam sau vorbe urate!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s