reguli de bun simt la mersul cu avionul

reguli de bun simt la mersul cu avionul

Cei de la lipa-lipa.ro mi-au oferit cu articolul lor motivatia suficienta de a ma apuca si eu de finalizarea draftului pe care l-am tinut multa, mult prea multa vreme pe tusa. Nu cred ca am amanat un alt articol vreodata atat de mult, dar de fiecare data cand ma apucam de scris era dupa vreo calatorie care ma umpluse de nervi din cauza tovarasilor de drum.

La regulile enuntate de lipaitori (hai, ziceti si voi, ce nume mai cool de site se putea decat asta 😀 ?) as mai adauga asa:

1. Parfumul si after shave-ul: cu totii vrem sa mirosim bine si glamouros, dar zau ca nu e cazul ca atunci cand zbori cu avionul sa torni toata sticla pe tine. Ma rog, de fapt nu e recomandat niciodata, in nicio imprejurare, sa treci prin lume ca un sconcs mirositor a parfumuri scumpe, dar in avion e si mai rau. Pentru ca e spatiu inchis, pentru ca cel de langa tine n-are cum sa te evite, pentru ca risti sa vomite cineva pe tine din cauza ca i-a facut rau duhoarea pe care o emani. Daca nu te poti abtine de la parfumat, limiteaza-te la un singur strop, desi pana si ala poate fi prea mult. Daca ai nevoie neaparat sa folosesti after shave, gaseste si tu unul cu miros neutru.

2. Povestea cu spatarul scaunului are mai multe sub-povesti. Una dintre ele este, asa cum spun si cei de la lipa-lipa, sa iti tii scaunul ridicat atunci cand se serveste masa. Apoi, sincer, dar foarte sincer acum: de ce ai avea nevoie sa iti lasi scaunul pe spate atunci cand e un zbor scurt? De ce?

Apoi, cand te ridici, abtine-te sa tragi ca nebunul de scaunul celui din fata. Nu va pot spune cate fire de par mi-au fost smulse asa, sau de cate ori mi-a sarit inima din piept in timpul zborurilor transatlantice, cand am fost zguduita din somn de persoana din spatele meu, care nu se putea abtine sa nu se ridice de tzshpe mii de ori, zguduindu-mi mie scaunul. Te poti sprjini foarte bine de spatarul propriului tau scaun, sau de manere.

De asemenea, incearca sa nu dai pumni si picioare in spatarul scaunului din fata ta, pentru ca deranjeaza ingrozitor. Si ai grija si cum ridici sau lasi masuta, nu e nevoie sa impingi cu forta.

3. Plescaitul sorbitul si alte sunete asemenea. Zic doar atat: invata, dom’le, odata, sa mananci cum trebuie.

4. Conversatiile. Da, la toti ni-i greu si plict. Dar vorbeste si tu pe un ton mai jos, nu e nevoie sa stim cu totii ce a mai facut tanti Dracica de la Cucuietii din Vale Deal, sau cu cati te-ai pupat tu ultima data in club. Grrrr. Si nu, nici nu vreau sa stiu ce a zis seful tau despre ultimul proiect, sau cat de nashpa e secretara de la compania X.

5. Bagajul. Daca ai un troller murdar, incearca sa nu il pui chiar pe hainele celorlalti pasageri, depozitate si ele in compartimentele aflate deasupra scaunelor.

De asemenea, daca ai ajuns la locul tau si nu mai ai unde sa iti pui bagajul, nu te apuca sa muti tu bagajele celorlalti pasageri, eventual la cinci scaune distanta si nici nu-ti impinge gentile ca la sala de forta, desi e evident ca acolo nu mai incape nimic.

6. Scaunul de la mijloc beneficiaza de ambele manere ale scaunelor. Punct. Nu mai incerca sa ii dai coate bietului om care e prins oricum acolo.

7. Cand te ridici de pe scaun? Daca stai la fereastra sau la mijloc, ai si tu putina grija cand te ridici ca sa mergi la toaleta. Nu esti copil mic ca sa i scuza ca nu ti-a dat exact seama cand treaba devine urgenta, asa ca daca vrei sa ii dai pe ceilalti la o parte exact cand au adormit, sau s-a adus mancarea, e un pic cam neobrazat.

8. Dormitul. Acuma, daca sforai, asta e, nu e ca si cand faci asta in special. Dar poate vrei sa ai putintica grija sa nu te intinzi peste colegul de calatorie de langa tine. Decat daca, desigur, sunteti eventual rude sau prieteni buni 😀 .

9. Toaleta. Mentine-o curata. Insotitorii de bord nu-s servitorii tai, care sa iti stearga pretioasele dejectii imprastiate peste tot. Bleah.

10. Coboratul din avion si scosul bagajelor din compartimentele de deasupra scaunelor. Am sa incep cu bagajele si am sa te rog sa ai grija sa nu le pravalesti in capul celor aflati langa tine si nici pe umerii ori gambele acestora.

Daca ai locul de la margine, ai grija si te ridica in asa fel incat sa nu ii tii prizonieri pe cei de pe locurile de la mijloc si fereastra, desi trei sferturi de avion deja s-a golit, dar tu ai mai sta un pic, pentru ca a fost placut ori pentru ca oricum nu te grabesti.

In conditiile in care te grabesti insa, ai grija totusi si nu te ridica inainte ca avionul sa fi ajuns in locul de parcare si semnalul luminos de mentinere a centurii a fost stins. Iar daca totusi de-ai ridicat regulamentar, nu are rost sa incepi sa impingi pe toata lumea, caci locul e stramt si n-ai cum sa te strecori fara sa calci pe cineva sau sa le provoci vanatai.

Ioi, as mai avea vreo doua inca de zis, dar poate ca e mai bine sa ma opresc aici. Deocamdata 😀 !

As vrea sa imi spuneti insa daca mai aveti si voi adaugiri la cele spuse de lipa-lipa.ro sau de mine 🙂 .