Viena pentru incepatori. Transportul in comun la Viena: biletele pentru turisti

Bim tramvaiul vienez

Transportul in comun in Viena e departe de a fi printre cele mai ieftine din lume, desi scump ca la Londra sau Copenhaga, de exemplu, nu e. Avantajul este ca reteaua de metrou, tramvaie, autobuze, etc. acopera tot orasul si poti ajunge pana in cele mai indepartate coltisoare (desi, daca ma intrebati pe mine, ca sa ajungi in Seestadt e cam greu, dar ce turist ar vrea sa mearga totusi acolo).

Am spus mereu ca, in scopuri turistice, partea veche si centrala a Vienei se poate descoperi excelent pe jos – si de fapt asa as si recomanda, sa tociti pingelele prin oras, caci sunt multe de vazut.

In cazul in care aveti insa nevoie sa va deplasati cu mijloacele de transport in comun,  iata ce alternative aveti:

Biletele pentru o singura calatorie sunt valabile de la compostare pentru toata durata calatoriei, intr-o singura directie. Puteti schimba cate mijloace de transport doriti, dar nu puteti intrerupe calatoria. Acest tip de bilet poate fi obtinut si cu reducere, pentru copii sau seniori, de exemplu.

Biletul pentru cumparaturi- Einkaufskarte – este valabil in zilele lucratoare (luni – sambata) intre orele 08.00 si 20.00 pentru un numar nelimitat de calatorii.

Biletele pentru 24, 48 sau 72 de ore pentru Viena sunt valabile asa cum le spune numele, pentru exact 24, 48 sau 72 de ore de la compostare. Nici un minut in plus 🙂 .

Mai exista si abonamentele saptamanale – Wochenkarte – care sunt valabile timp de sapte zile, adica o saptamana calendaristica, in Viena. Aceste abonamente sunt transferabile, adica le pot folosi si alte persoane. Atentie insa: un abonament saptamanal este valabil doar de lunea orele 00.00 pana lunea celalta la orele 09.00!

Cine doreste o alternativa mai flexibila a acestui abonament, are la dispozitie fasia cu 8 bilete Klimakarte.  Aceasta este valabila in 8 zile la alegerea calatorului, deci nu este obligatoriu sa fie folosita in 8 zile consecutive. Dupa compostarea unei fasii, aceasta este valabila pana la orele 01.00 ale zilei urmatoare, pe teritoriul Vienei. Acest tip de bilet este o alternativa buna pentru grupurile de persoane, de pana la maximum 8 persoane. Fiecare poate composta pur si simplu cate o fasie.

Copiii merg gratuit in Viena pana la 6 ani! Atentie la diferenta intre Wiener Linien si ÖBB!

Conform wienerlinien.at, toti copiii care nu sunt inca de varsta scolara calatoresc gratuit. Cu mijloacele de transport ale Wiener Linien copiii mai merg gratuit si pana la finele anului scolar in care au implinit 6 ani. Cu mijloacele de transport ale ÖBB (Schnellbahnen, prescurtat S-Bahn, adica tramvaiele rapide) copiii merg in mod gratuit doar pana cand implinesc 6 ani. Din ziua in care au implinit 6 ani aceasta gratuitate nu se mai aplica.

In timpul vacantelor scolare vieneze, duminica si in zilele de sarbatoare, dar si pe 2 si 15 noiembrie copiii si tinerii de pana la 15 ani neimpliniti calatoresc gratuit cu mijloacele de transport ale Wiener Linien. Gratuitatea nu se aplica pentru zilele libere date de fiecare scoala in parte.

Pentru preturi, care pot suferi actualizari, dar si pentru alte informatii suplimentare, puteti vizita site-ul companiei de transport public din Viena, wienerlinien.at. De acolo puteti si cumpara online biletele.

Inca o precizare inainte de a va ura drum bun: nu exista bilete separate pentru tramvai, autobuz, metrou, etc.

PS: daca vrei sa stii cum ajungi de la aeroport la Viena, clic AICI.

3 comentarii

Comentariile sunt închise.