dupa branza si soare, in Stiria

soare si zapada

Avantajul prognozei meteo pe telefon? Poti vedea imediat unde e vremea mai buna si  iti poti planifica o excursie, ca sa fugi din orasul infrigurat inspre tinuturi mai insorite. Ceea ce am facut si noi sambata asta, cu bonus delicios adaugat drumului destul de lung: un festival dedicat branzei.

Directia: landul Stiria (Steiermark in limba germana), supranumit si „inima verde a Austriei”.

Locul de desfasurare al festivalului: castelul Großsölk.

Tinuta (deloc obligatorie, dar cu bucurie adoptata 😀 ): costum popular.

Distanta: vreo 300 de kilometri dus, si alti vreo 300 la intors.

Bucurii atasate: drumuri neaglomerate. Peisaje splendide. Varfuri de munte inzapezite. SOARE.

festivalul branzei in incinta castelului Großsölk in landul Stiria

Am plecat pe la vreo 7 si jumatate dimineata si am ajuns undeva dupa orele 10. Tocmai bine ca sa prindem inceputul festivalului, cu tot cu alocutiunile de rigoare. Ma rog, pe-asta am fi putut sa le sarim. Dar ca sa va dau si partea pozitiva a unor discursuri usor plictisitoare: e o placere sa asculti diverse dialecte austriece si sa incerci sa gasesti diferentele fata de ce vorbesti tu si ai tai 😀 .

Castelul Großsölken gazduieste deja in al saptelea an consecutiv acest eveniment. Curtea interioara e destul de micuta, dar incapatoare, in asa fel incat producatori diversi din regiune isi pot expune produsele.

Ce am gasit?

Multe soiuri de branza, desigur, de la Tiroler Graukäse (o specialitate de branza din Tirol, dar care acum se produce in mai multe regiuni. Branza aceasta, care poate fi savurata la diverse grade de maturare, este facuta din laptele ce ramane dupa ce toata grasimea pentru unt a fost extrasa din el) la temuta Steierkas (o branza care efectiv iti muta nasul din loc 😀 , dar pentru care noi am batut in special atata cale!), la bijuterii specifice portului austriac si, desigur, cum altfel! – vin bun si tulburel din regiune.

Festivalul Branzei la Castelul Großsölk

Nici fondul muzical n-a lipsit si nici o scurta vizita a micutului castel.

Pentru excursiile pe care le planificati poate, pentru la anul, in toamna, poate puneti in agenda pentru septembrie si acest eveniment: Kasfest la Schloss Großsölk, in Stiria. O sa plecati, poate, la fel ca noi de aici: cu plasele pline de branzeturi divine si cu sufletul plin ochi de bucurie!

[pentru a deschide galeria, clic pe oricare dintre fotografii!]

 

 

2 comentarii

    1. cea oferita de iphone, contraverificata cu, o sa razi, urmatoarea cautare pe google: „weather [numele locului dorit]”. ah, si daca pana acum ziceam ca nu stiu cine le furnizeaza datele, se pare ca e un serviciu weather.com. pana acum combinatia asta nu a dat gres!

      Apreciază

Comentariile sunt închise.